НБУ прийняв рішення щодо облікової ставки

НБУ прийняв рішення щодо облікової ставки

Фото: Кореспондент.net Нацбанк призупинив цикл зниження облікової ставки

Базовий сценарій прогнозу регулятора передбачає відновлення циклу зниження облікової ставки лише на початку 2025 року.

Національний банк України (НБУ) залишив без змін облікову ставку на рівні 13% річних. Про це повідомляється на сайті регулятора у четвер, 25 липня.

«Ураховуючи необхідність забезпечення стійкості валютного ринку та наближення інфляції до цілі 5% на прогнозному горизонті, правління НБУ вирішило зберегти облікову ставку на рівні 13%», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що попри поступове зниження ставок за гривневими депозитами та ОВДП, їхня дохідність наразі забезпечує захист гривневих заощаджень населення від інфляції. Ставки за цими інструментами перевищують прогнозований НБУ рівень інфляції і рівень інфляційних очікувань домогосподарств.

«Водночас у червні зростання обсягів строкових гривневих депозитів населення призупинилося. Ураховуючи, що подальше пришвидшення інфляції може призвести до погіршення очікувань та зниження реальної дохідності гривневих інструментів, доцільним є збереження облікової ставки на рівні 13%», – додали у пресслужбі.

При цьому базовий сценарій прогнозу регулятора передбачає відновлення циклу зниження облікової ставки лише на початку 2025 року.

«Однак НБУ гнучко реагуватиме на зміни в балансі ризиків для інфляції й валютного ринку. Якщо ризики для інфляційного розвитку та валютного ринку послабляться, зокрема внаслідок можливого отримання Україною більших обсягів фінансової підтримки, НБУ розгляне можливість швидшого відновлення циклу зниження облікової ставки», – зазначив регулятор.

Водночас у разі суттєвого зростання цінового тиску та появи ризиків розбалансування очікувань НБУ буде готовий посилити монетарну політику.

Як відомо, у червні 2022 року НБУ підняв облікову ставку з 10% до 25%. Такий рівень тримався до липня 2023 року, коли регулятор знизив ставку до 22%. У вересні НБУ знизив ставку до 20%, у жовтні – до 16%, а у грудні – до 15%. У січні облікова ставка не змінювалась, у березні вона була знижена до 14,5%, у квітні – до 13,5%, а у червні – до 13%.

Облікова ставка – еквівалент вартості грошей в економіці. За цією ставкою НБУ надає кошти комерційним банкам, а ті, у свою чергу, кредитують фізосіб та юридичних осіб. Отже, облікова ставка впливає на вартість кредитних ресурсів. Підвищення облікової ставки говорить про зростання рівня інфляції та падіння темпів економічного зростання в країні.

Джерело