НБУ розповів про роботу банків під час блекауту

НБУ розповів про роботу банків під час блекауту

Фото: Пресс-центр НБУ Нацбанк уже готується до можливого блекауту

Визначено перелік 760 чергових відділень в Україні, які надаватимуть фінпослуги навіть за умов тривалої відсутності світла.

Національний банк України разом із системно важливими банками впроваджують план заходів щодо забезпечення безперервності роботи банківської системи на випадок тривалої відсутності електропостачання. Про це повідомляється на сайті регулятора у п’ятницю, 25 листопада.

«Системно важливими банками визначено перелік 760 чергових відділень, розташованих у Києві та у 275 населених пунктах 22 областей, які надаватимуть клієнтам фінансові послуги навіть в умовах тривалої відсутності енергопостачання», – йдеться у повідомленні.

Ці чергові відділення вже постачаються всім необхідним обладнанням та каналами зв’язку для безперервної роботи за відсутності електрики.   У Нацбанку наголосили, що максимальна готовність банківської системи до безперебійної роботи у разі блекауту та чітка комунікація цієї готовності громадянам – необхідна передумова збереження фінансової стабільності.

«Клієнти повинні знати, куди вони можуть звернутися, щоб отримати власні кошти та необхідні фінансові послуги, професійну консультацію та підтримку, тепло та зв’язок. Банки формуватимуть графіки роботи чергових відділень таким чином, щоб за необхідності вони стали місцем притулку для всіх, хто його потребуватиме – Пунктами незламності”, – повідомив голова НБУ Андрій Пишний.

При цьому з метою зниження навантажень на відділення регулятор рекомендує банкам автоматично продовжувати термін дії платіжних карток та відстрочити повторну ідентифікацію клієнтів.   «Банківська система, незважаючи на війну, працює у безперервному режимі, забезпечує платежі та розрахунки, надає фінансові послуги бізнесу та громадянам», – запевнив регулятор.

Раніше в Укренерго заявили, що енергосистема країни вже пройшла найскладніший етап після російської ракетної атаки. Перехід з аварійних на планові відключення очікується протягом найближчих днів.

Джерело