Офіційні курси долара і євро різко зросли

Офіційні курси долара і євро різко зросли

Фото: Getty Images Сьогодні обмінники купують долар у середньому по 39,40 грн, а євро – по 42,25 грн

У Нацбанку не бачать загрози для стабільності ринку, бо коливання гривні мають ринкові передумови.

Національний банк України знову різко підвищив курси долара і євро до гривні після триденного зниження. Про це свідчать дані на сайті регулятора у четвер, 25 квітня.

Так, офіційний курс долара на останній день робочого тижня встановлено на рівні 39,6702 грн (+0,1986 грн). У свою чергу євро зріс ще більше і буде коштувати 42,5205 грн (+0,3372 грн).

На міжбанку американська валюта подорожчала на 13 копійок до 39,63-39,67 грн/долар (купівля-продаж) порівняно із закриттям у попередній день.

А на готівковому ринку курс долара піднявся на 5 копійок до 39,90 грн.

Тим часом голова Нацбанку Андрій Пишний не бачить загрози для стабільності ринку, бо коливання гривні мають ринкові передумови. Про це він сказав на брифінгу.

«Ті коливання (курсу гривні – ред.), які ми зараз спостерігаємо, не несуть жодної загрози. Ця динаміка є цілком безпечною і обумовлена ринковими передумовами», – заявив він.

Він нагадав, що наразі ринок перебуває в умовах «керованої гнучкості», а це передбачає відповідні курсові коливання під впливом попиту і пропозиції.

«Поступово повертаємось до тих звичних параметрів, які існували до війни. Так, за участі і присутності Національного банку, щоб убезпечити ринок від надмірних коливань», – підкреслив Пишний.

Нагадаємо, Нацбанк назвав причини зростання курсу долара останнім часом. Упродовж місяця курс американської валюти неодноразово оновлював рекорди.

У Росії готуються до падіння рубля до 120 за долар

Джерело