Рада ухвалила законопроєкт щодо приватизації держбанків

Рада ухвалила законопроєкт щодо приватизації держбанків

Фото: Ярослав Железняк/Telegram Рада схвалила законопроєкт про особливості приватизації держбанків

Документ розширює коло інвесторів та оновлює правила визначення ціни й проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку.

Верховна рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11474 про особливості приватизації державних банків. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram у четвер, 5 вересня.

Документ підтримали 249 депутатів.

«Це вимога Світового банку, тому закон має бути прийнятий у двох читаннях вже у вересні», — написав нардеп.   Раніше парламентський комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував прийняти законопроект про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків у першому читанні.   Документ передбачає:  

  • розширення кола потенційних інвесторів, продаж яким готова розглянути держава;
  • дозвіл продажу будь-якої частки держави у банку (а не лише 100% акцій держави, як передбачено у чинному законі);
  • підвищення вимоги до юридичних осіб, які можуть залучатися державою у якості фінансових радників з продажу;
  • залучення міжнародних донорів до участі у процедурі відбору фінансових радників з продажу та процедурі самого продажу;
  • оновлення правила щодо визначення ціни та проведення аукціону відповідно до рекомендацій Світового банку;
  • вимоги до договору купівлі-продажу у відповідність до ринкових практик;
  • запобігання негативному впливу на процедуру продажу (наприклад, зупинку продажу) з боку колишніх бенефіціарних власників чи поточних міноритарних акціонерів.
     

Станом на початок 2024 року державні банки, включно з Приватбанком та Сенс Банком, володіють 53,6% чистих активів банківського сектору та збергіають 64,5% коштів населення.   Нагадаємо, чистий прибуток після оподаткування банків України за січень-червень 2024 року склав 79,0 млрд гривень, що на 16,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

В Україні з 1 серпня одна з банкнот вилучатиметься з обігу

Джерело