Резерви України впали після історичного максимуму

Резерви України впали після історичного максимуму

Фото: Пресс-центр НБУ Міжнародні резерви України за місяць впали на 3,1%

У квітні за обслуговування та погашення державного боргу виплачено 885 млн доларів, більша частина з яких була перерахована Євросоюзу.

У квітні міжнародні резерви України скоротилися на 3,1% до 42,4 млрд доларів після історичного максимуму. Про це повідомив Національний банк у вівторок, 7 травня.

«Така динаміка зумовлена валютними інтервенціями НБУ для забезпечення курсової стійкості та борговими виплатами країни в іноземній валюті, частково компенсованими надходженнями від міжнародних партнерів», – йдеться у повідомленні.

Вказано, що у квітні чистий продаж валюти на міжбанку становив 2,265 млрд доларів, збільшившись порівняно з березнем. Це було пов’язано зі зростанням попиту на валютному ринку, передусім на тлі активізації видатків уряду завдяки налагодженню ритмічності надходження зовнішньої допомоги з другої половини березня.

Водночас у квітні Україна отримала лише 1,6 млрд доларів допомоги – другий транш від Євросоюзу у межах перехідного фінансування за програмою Ukraine Facility.

Водночас за обслуговування та погашення державного боргу виплачено 885 млн доларів, з яких:

  • 674 млн доларів – обслуговування та погашення боргу перед ЄС;
  • 162 млн доларів – обслуговування та погашення боргу перед Світовим банком;
  • 42,0 млн доларів – сплата боргу перед іншими кредиторами.

Крім того, Україна сплатила Міжнародному валютному фонду 92,6 млн доларів.  

Нагадаємо, у березні міжнародні резерви України зросли на 18% до 43,763 млрд доларів – рекордного рівня в історії України.

Також повідомлялося, що у квітні на готівковому ринку курс продажу долара зріс на 1,8% до 39,64 грн. Наприкінці місяця він піднявся вище 40 грн/долар, проте згодом трохи впав. Офіційний курс оновлював історичні максимуми та досяг 39,78 грн/долар на 22 квітня.

Джерело