Що буде з курсом долара на поточному тижні » | Економіка

Найближчим часом очікується рух у горизонті 28,40−28,60 грн за долар. Тиск на гривню зберігатиметься, проте незначний. У разі, якщо військові ризики наростатимуть і ситуація продовжуватиме розвиватися у негативному ключі, не виключено похід гривні до рівня 29 грн.

Загострення ситуації на Донбасі у вихідні досягло кульмінації. Оголошена «загальна мобілізація» у т.зв. «ДНР» та «ЛНР», паралельно з евакуацією цивільного населення за межі Донбасу, збільшення кількості обстрілів на лінії зіткнення – все це вкрай негативно було сприйнято валютним ринком.

Сьогодні негативні настрої перевалюватимуть і на міжбанківському валютному ринку. Крім того, у зв’язку з вихідним у США (Америка сьогодні святкує День Президента) торги на міжбанку проходитимуть у режимі ТОМ, а отже, пропозиція валюти стане ще меншою. Тільки від Національного банку безпосередньо залежатиме, як сьогодні впаде гривня.

Відкриття торгів понеділка очікується на рівні 28,40/28,60 – ціна заявок на купівлю/продаж відповідно.

Готівковий долар у суботу вранці почали продавати по 28,90-29,00 гривень. Втім, така ціна довго не протрималася, і надвечір цінник на продаж готівкового «американця» знизили до 28,60 гривень. За такою ж ціною розпочнеться продаж у столиці сьогодні вранці. Далі все буде цілком і повністю залежатиме від того, як розвиватиметься ситуація на міжбанку (а там уважно стежитимуть за новинами політики). Сьогодні рівноймовірні і зростання, і падіння готівкового долара.

Портфель гривневих ОВДП нерезидентів скоротився з початку року на 16,1 млрд грн, а з початку лютого вже на понад 5 млрд грн.

Важливо зазначити, що вже в середу треба буде погасити ОВДП на 18,1 млрд грн, для чого з одного боку буде потрібно ліквідність гривні, а з іншого боку з високою ймовірністю частина цієї суми вийде на міжбанк для купівлі валюти, посиливши тиск на гривню.

Источник