Що чекає на гривню найближчим часом » Экономика | Ekonomist

Тренд на зміцнення гривні збережеться на початку наступного тижня. Втім, зміна курсової динаміки може розпочатися з другої половини грудня.

Останні торги тижня на міжбанку відкривалися угодою за курсом 27,025 грн/$ (у терміналі Bloomberg).

Як зауважила директор департаменту казначейських операцій Юнекс Банку Ганна Волуйчак, початок торгів пройшов так само, як і в четвер: покупці валюти виявилися активнішими, що на деякий час створило тренд на зростання котирувань.

Разом із тим, пропозиції над ринком ставало більше, унаслідок чого котирування стали знижуватися. В останні півгодини торгів із розрахунками TOD (день на день) активність покупців скоротилася до мінімуму, зазначила Волуйчак, що прискорило зниження котирувань. Сесія п’ятниці завершилася у коридорі 26,91-26,93 грн/$.

Щодо торгів у понеділок Волуйчак висловила думку, що, ймовірно, на них може зберегтися тренд зміцнення гривні. Проте загалом у другій декаді грудня ситуація на валютному ринку буде важкопрогнозованою.

«Ситуативні сплески попиту, наприклад, з боку іноземних компаній, яким потрібна валюта для репатріації прибутку, можуть будь-якої миті розгорнути курсовий тренд», — зазначила один із можливих факторів курсового впливу скарбників Юнекс Банку.

Вона також наголосила на статистиці ОВДП-портфелю нерезидентів, яка тепер «виглядає дуже позитивно». За минулий тиждень (з п’ятниці до п’ятниці) портфель зріс на 613 млн грн. Хоча це не дуже значна сума, на підставі якої не можна говорити про тенденцію, проте зупинення скорочення портфеля нерезидентів є позитивним сигналом.

Нагадаємо, з другої половини листопада обсяг цінних паперів у власності нерезидентів скоротився на понад 3 млрд грн.

Источник