Що отримає населення України у 2022 році в економічному плані » Экономика | Ekonomist

2021-й став «останнім роком у періоді «щасливих цін» для економіки України, зазначають у CASE-Ukraine.

Українські експерти розповіли, який вплив на вітчизняну економіку спричинить посилення політики ФРС США і зростання цін на енергоносії, повідомляє Banker.ua з посиланням на матеріали РБК-Україна.

На думку аналітиків, одним із ключових ризиків для української економіки в 2022-24 роках є посилення ДКП Федрезерву Сполучених Штатів, який анонсував цикл підвищення ставок вже з березня і не виключає збільшення кількості епізодів таких підвищення з метою більш ефективної боротьби з інфляційним тиском.

За словами Дмитра Боярчука з CASE-Ukraine, цей крок американського регулятора спровокує помітний відтік коштів із ринків ЄМ та спричинить здешевлення традиційних товарів українського експорту (металургійна продукція та залізорудна сировина). Це, попереджає експерт, загрожує уповільненням надходження валютної виручки в Україну та девальвацією гривні.

Дмитро Боярчук називає 2021-й «останнім роком у періоді «щасливих цін» для української економіки» і зазначає, що сьогодні вже спостерігається вихід інвесторів із ринків, що розвиваються.

Ще однією ключовою проблемою є зростання вартості енергоносіїв, яке робить всю економіку України імпортозалежною як у випадку з газом і вугіллям, так і електроенергією, зазначає Дмитро Чурін з Eavex Capital.

Марія Репко, яка представляє Центр економічної стратегії, у свою чергу зазначає, що через держрегулювання населення, на відміну від компаній, поки що не відчуло на собі повною мірою підвищення вартості енергоносіїв. Але незабаром, за її словами, зростання цін стане відчутним і для українського державного бюджету.

Нагадаємо, раніше Banker.ua повідомляв про те, що аналітики СБ оцінили зростання економіки України у 2021-му на 3,4% і розповіли, що станеться з ВВП у 2022-му.

Источник