В Україні триватиме впровадження стратегії валютної лібералізації — НБУ

В Україні триватиме впровадження стратегії валютної лібералізації - НБУ

Фото: Getty Images Андрій Пишний запевнив, що курс НБУ на валютну лібералізацію буде тривати

Нацбанк хоче створити передумови, які полегшать роботу кожного підприємства. Але доведеться діяти за умов обмеженості ресурсів, зазначив Андрій Пишний.

В Україні впровадять три етапи валютної лібералізації. Для цього створюються системні передумови, повідомив голова Національного банку України (НБУ) Андрій Пишний.

«Ми перебуваємо в умовах невизначеності, тому ми не можемо закладати прогноз валютної лібералізації з конкретними датами, ми працюємо над створенням системних передумов, які дозволять реалізувати три етапи валютної лібералізації. Перейшовши на гнучкий курс, ми прибрали множинність курсів, зараз маємо два курси, і спред між ними скоротився до майже 2%», – сказав він.

За словами Пишного, другий етап валютної лібералізації – це послаблення для торгівельного фінансування й обслуговування старих боргів бізнесу. НБУ хоче створити передумови, які полегшать роботу кожного підприємства. Але регулятору доведеться діяти за умов обмеженості ресурсів, а саме міжнародної допомоги та експортної виручки.

«Експортна виручка, що не повертається в країну, за часи війни вдвічі зросла, і це проблема, про яку треба говорити. Ми бігаємо за схемами фіктивного імпорту, які знекровлюють золотовалютні резерви. Ми розуміємо, наскільки важливо дати бізнесу більше кисню. Ми хочемо рухатися за стратегією лібералізації, і ми будемо за нею рухатися», – зазначив голова НБУ.

Пишний наголосив, що перехід до гнучкого курсу в умовах війни – складний, але потрібний проєкт, щоб економіка абсорбувала і внутрішні, і зовнішні впливи.

Нагадаємо, у листопаді 2023 року стало відомо, що НБУ переходить до політики пом’якшення валютних обмежень. Кореспондент.net детально розбирався, які позитивні зміни принесе новий курс регулятора економіці та населенню.

Джерело