Верховна Рада дозволила приватизувати держбанки частинами

Верховна Рада дозволила приватизувати держбанки частинами

Фото: Верховна Рада Рада ухвалила закон про приватизацію держбанків

Станом на початок 2024 року державні банки володіють 53,6% чистих активів банківського сектору та зберігають 64,5% коштів населення.

Верховна Рада ухвалила закон про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. Тепер можна буде продавати частину акцій держбанків. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк у Telegram в четвер, 19 вересня.   За його словами, законопроєкт №11474 загалом підтримали 260 депутатів.   Закон, зокрема:  

  • розширює коло потенційних інвесторів, продаж яким готовий розглянути державу;
  • дозволяє продаж будь-якої частки держави у банку (а не тільки 100% акцій держави, як передбачено у чинному законі);
  • враховує ймовірність, що в аукціоні може брати участь лише один потенційний інвестор.
     

Водночас, росіяни до участі у приватизації не допускаються.   Нагадаємо, в Україні шість державних банків: ПриватБанк, Ощадбанк, Укрексімбанк, Укргазбанк, Сенс Банк, Перший інвестиційний банк. Їхня частка в чистих активах банків на 1 липня 2024 року становить 56,6%.   Меморандуми з МВФ припускають, що два державні банки, Сенс Банк та Укргазбанк, готуватимуться до приватизації.
  Як повідомлялося, чистий прибуток після оподаткування банків України за січень-червень 2024 року склав 79,0 млрд гривень, що на 16,8% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

В Україні з 1 серпня одна з банкнот вилучатиметься з обігу

Джерело