У березні українці зняли на касах магазинів 3,8 млрд грн

У березні українці зняли на касах магазинів 3,8 млрд грн

Фото: Getty Images Понад тисячу торгових підприємств в Україні готові видавати готівку при використанні платіжної картки

На сьогоднішній день більше тисячі торгових підприємств по всій Україні готові видавати готівку під час використання платіжної картки, повідомляють у Нацбанку.

У березні українці зняли готівку на касах торговельних підприємств на загальну суму 3,8 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

З початку повномасштабної війни в Україні було рекомендовано торговим підприємствам надати можливість зняття готівки в магазинах. На сьогоднішній день понад тисячу торгових підприємств по всій Україні готові видавати готівку під час використання платіжної картки. Щонайменше 35 тисяч pos-терміналів, які підтримують цей функціонал, готові надавати таку послугу.

Зазначається, що за місяць здійснено приблизно 2,7 млн ​​таких операцій із платіжними картками. Середній чек однієї угоди — близько 1 400 грн. У березні щодня відбувалося в середньому приблизно 88 тисяч угод на загальну суму понад 124 млн грн. Таку можливість для клієнтів налаштували 25 українських банків-емітентів платіжних карток.

Свої pos-термінали для таких операцій налаштували і шість банків-еквайрів: АТ Райффайзен Банк, АТ КБ Приватбанк, АТ Ощадбанк, АБ Південний, АТ Альфа-Банк і ПАТ Банк Схід.

Найчастіше українці отримували готівку під час розрахунків у великих торгових мережах: АТБ, Сільпо, VARUS, Фора, FOZZY та NOVUS, для зняття готівки активно використовувалися мережі аптек та АЗС.

До кінця березня обсяги та кількість таких операцій поступово знижувалися. В останній тиждень у середньому щодня відбувалося понад 61 тисяча таких операцій на суму майже 90 млн грн.

Нагадаємо, в Україні на період дії воєнного стану та 30 днів після його скасування оголосили кредитні канікули. Також повідомлялося, що Кабмін скасував штрафи за несплату комуналки під час війни.

Джерело