У Єврокомісії спрогнозували зростання ВВП України

У Єврокомісії спрогнозували зростання ВВП України

Єврокомісія прогнозує збільшення ВВП України на 6,2%

Повне виконання плану України для реалізації програми Ukraine Facility може призвести до збільшення ВВП на 6,2%.

У Європейській комісії прогнозують, що повне виконання плану України для реалізації програми Ukraine Facility може призвести до збільшення ВВП України на 6,2%. Про це заявила заступниця директора Української служби Генерального директорату з питань сусідства та переговорів щодо розширення Єврокомісії Марлен Мадсен, передає Укрінформ.   «Коли Єврокомісія оцінювала план України відповідно до критеріїв, ми побачили, що повна реалізація плану може призвести до збільшення ВВП України на 6,2%. Безумовно, цим не можна нехтувати. Тож підбір та графік ключових реформ дуже важливі», — сказала вона.
  Коментуючи визначені в українському плані 69 реформ, Мадсен зазначила, що ідея полягала в тому, аби виявити саме ті сфери, які можуть допомогти Україні швидко інтегруватися до ринку ЄС.   В Єврокомісії також хочуть, щоб цей план дав українським органам влади розуміння, як працювати з донорами та на внутрішньоукраїнському рівні, щоб мати єдине розуміння зростання у коротко- та середньостроковому вимірі.   У макропрогнозі, оприлюдненому на Єврокомісії у травні, зазначалося, що зростання економіки України цьогоріч сповільниться до 2,9% із подальшим прискоренням до 5,9% у 2025 році. 

Нагадаємо, 1 лютого лідери ЄС на саміті у Брюсселі погодили програму підтримки України на 50 млрд євро під назвою Ukraine Facility. Вона розрахована на період 2024-2027 рр. Передбачається, що надходження фінансування за Ukraine Facility залежатиме від виконання Києвом 100 квартальних індикаторів.

У поточному році Україна вже отримала 6 млрд євро фінансової підтримки від ЄС — у березні та квітні — за виконання п’яти індикаторів першого кварталу. У другому кварталі треба виконати ще дев’ять індикаторів.

Джерело