У Росії визнали тотальну залежність валютного ринку від Китаю

У Росії визнали тотальну залежність валютного ринку від Китаю

Фото: росСМИ Китайський юань зайняв майже 100% біржових торгів валютою у Росії

Якщо зупиняться торги китайським юанем, то біржовий валютний ринок у Росії фактично помре.

Валютний ринок Московської біржі в умовах санкцій змушений торгувати єдиною доступною валютою — китайським юанем. За підрахунками Центробанку РФ, на валюту Китаю припадає 99,6% біржового ринку валюти у Росії, пише 5.kyiv.ua.   Для порівняння, до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на юань припадало лише 3,5% валютних угод на Московській біржі, а на початку 2024 року ця частка зросла до половини.

Тепер крім китайської валюти на головному валютному майданчику Росії залишаються лише кілька валют інших країн, але обсяги торгів ними незначні. Серед них — білоруський рубль та казахстанський тенге, курси яких Московська біржа публікує на головній сторінці сайту замість долара та євро.   Також тривають торги турецькою лірою, яку два роки тому російська влада розглядала у якості заміни для доларів та євро, проте обсяг цих торгів через ризик вторинних санкцій для турецьких банків стрімко падає.    Загалом санкції скоротили обсяги торгів валютою на Московській біржі на третину. Обсяг угод на ній впав із 418 млрд рублів до 282 млрд рублів на добу у другій половині червня.   На думку експертів, якщо зупиняться торги юанем, то біржовий валютний ринок у Росії фактично помре. За даними Bloomberg, Центробанк РФ вже розглядає такий сценарій як реальний.   Глава регулятора Ельвіра Набіулліна визнала, що Центробанк Росії «враховує ризики» зупинки торгів юанем. За її словами, також ускладнилася ситуація із транскордонними платежами, оскільки іноземні банки «дружних» країн масово блокують розрахунки з РФ.

Нагадаємо, 12 червня Московська біржа, Національний кліринговий центр та Національний розрахунковий депозитарій були внесені до санкційного листа США. Слідом за США санкції проти Московської біржі запровадила Велика Британія.

13 червня акції Московської біржі відкрилися обвалом до 15% на тлі запровадження санкцій США. Біржа оголосила про припинення торгів доларом і євро.