Завершено реструктуризацію боргу на $20,5 млрд — Мінфін

Завершено реструктуризацію боргу на $20,5 млрд - Мінфін

Фото: telegraf У Мінфіні повідомили про завершення реструктуризації держборгу

Державний та гарантований державою борг України скорочено на близько 9 мільярдів доларів.

Україна завершила операцію з реструктуризації боргу. Це дозволить заощадити загалом 22,8 млрд доларів до 2033 року. Про це 4 вересня повідомляє Мінфін.

Процес включав обмін державних єврооблігацій та облігацій Укравтодору на суму 20,5 млрд доларів (приблизно 24 млрд доларів з урахуванням капіталізованих відсотків) на облігації номінальною вартістю 15,2 млрд доларів.

Зазначається, що в результаті цієї угоди державний та гарантований державою борг України скорочено на близько 9 млрд доларів. Це означає номінальне зниження вартості боргу на 37% з першого дня дії угоди і зниження чистої приведеної вартості боргу на близько 60% (при ставці дисконтуванні 14%).

Боргові виплати зменшуються на 93%, що призведе до економії 11,4 млрд доларів протягом наступних трьох років. Окрім цього, витрати на обслуговування погашення боргу до 2033 року зменшаться на 77%, що дозволить заощадити загалом 22,8 млрд доларів.

За даними Мінфіну, ця угода відповідає цілям програми МВФ щодо стійкості боргу і була схвалена Групою кредиторів України.Реструктуризація була виконана у співпраці з White& Caseяк юридичними радниками та Rothschild& Coяк фінансовими радниками Міністерства фінансів України.

Раніше повідомлялсося, що державний та гарантований державою борг України станом на 31 липня становив 6 трлн 374 млрд гривень або 155,36 млрд доларів.

Україна – друга найбільша боржниця МВФ

Джерело