ЗМІ: Raiffeisen Bank знайшов ризикований спосіб «зекономити» на виході з РФ

ЗМІ: Raiffeisen Bank знайшов ризикований спосіб "зекономити" на виході з РФ

Фото: RBI Російський підрозділ банку заплатить Олегу Дерепасці 1,5 млрд євро в обмін на його 28% частку в австрійській будівельній компанії Strabag

Австрійський банк має надію отримати актив вартістю 1,1 мільярда євро, тоді як збиток становитиме менше 30%.

Австрійський Raiffeisen Bank International знайшов ризикований спосіб, як скоротити витрати на виведення своїх грошей із Росії. Зокрема, банк уклав угоду з Олегом Дерипаскою, що нині перебуває під санкціями ЄС. Про це повідомляє Reuters в середу, 20 грудня.

Російський підрозділ банку заплатить олігарху 1,5 млрд євро в обмін на його 28% частку в австрійській будівельній компанії Strabag. Акції Дерипаски заморожені через європейські санкції. ЗМІ зазначає, що після цієї заяви акції Raiffeisen зросли на 12%.

Угода схожа на спосіб обміну грошей, які інакше залишилися б у Росії, на цінний актив. Однак, для цього потрібно як схвалення Кремля так і австрійських регулюючих органів. 

Інформагентство вважає, що Raiffeisen платить високу премію у розмірі 43% за частку у Strabag і якби він захотів вивести ті ж 1,5 млрд євро готівкою з Росії, правила Кремля змусили його погодитися на 50-відсоткову знижку і заплатити 10-відсотковий податок російському уряду.

Сума 1,5 млрд євро скоротилася б приблизно до 680 мільйонів євро. Натомість банк отримає актив вартістю 1,1 мільярда євро, а збиток становить менше 30%.

Як відомо, НАЗК внесло австрійську банківську групу RaiffeisenBankInternational до переліку міжнародних спонсорів війни за продовження роботи на території країни-агресора Росії та за офіційне визнання так званих «ДНР» і «ЛНР». 

У березні 2023 року повідомлялося, що Raiffeisen Bank International прагне продажу чи виділення свого російського підрозділу.

Проте в липні Raiffeisen Bank International відклав плани піти з фінансового ринку Росії. Це відбувалося на тлі того, що Австрія продовжує докладати зусиль для захисту своїх зв’язків із РФ.На початку листопада плани виходу компанії з РФ знову були відкладені.

Джерело