Чому українці залишаються найбіднішими в Європі » Экономика | Ekonomist

Економічна політика української влади в останні роки характеризується посиленням податкового тиску на підприємницький сектор. Все це відбувається в умовах стискання глобальної ділової активності внаслідок пандемії коронавірусу.

На думку відомого українського економіста Олександра Гончарова, «день за днем, крок за кроком влада тестує український виробничий бізнес на виживання та терпимість до влади. Навіщо добивати промисловість, АПК, малий та середній бізнес? Наприклад, Україна збирає рекордні врожаї зернових, а прибутки фермерів – падають. Чому?».

«Я поділяю радість міністра аграрної політики та продовольства України Романа Лещенка, який з гордістю повідомив про те, що у 2021 році в Україні зібрано рекордний урожай зернових та олійних культур. Але прикро те, що при цьому українці, як і раніше, залишаються найбіднішими в Європі», – констатує Гончаров.

Зазначимо, що в останні тижні представники хлібопекарського бізнесу висловлюють занепокоєння, що внаслідок небачених раніше темпів зростання вартості енергоносіїв може різко підвищитися ціна хліба, що болісно вдарить по благополуччю пересічних українців.

Висновок: нерегульований ринок енергоресурсів, відсутність цінового регулювання та надмірна експортна орієнтованість великого аграрного бізнесу призвели до того, що в умовах нарощення обсягів виробництва продовольчих товарів зменшується їх доступність для малозабезпечених громадян.

Відсутність виваженої економічної політики держави і є основною причиною посилення бідності українців.

Економіст

Источник