До чого може призвести подорожчання газу в Україні » Экономика | Ekonomist

Українська економіка відзначається високим рівнем енергомісткості. Тому подорожчання природного газу дуже болісно вдарило по діяльності промислових підприємств.

Відомий український економіст Олександр Гончаров на своїй сторінці у Facebook зазначає, що більшість підприємств буде закрито в Україні вже в січні-лютому цього 2022 року через високу ціну на енергоресурси із запуском ланцюга фінансової кризи.

«У групі компаній «Молочний альянс», до якої входять «Яготинський маслозавод» та «Пирятинський сирзавод», відзначають критичну ситуацію в галузі з очікуваною зупинкою виробництва. Причиною тому стало подорожчання газу в 9 разів, електроенергії – у 2,5 рази, таропакувальні матеріали подорожчали на 42%, а сировина – на 25%», – конкретизує Гончаров.

Зазначимо, що значний вплив на зростання ціни природного газу здійснила багаторічна політика держави в нафтогазовій сфері, яка не забезпечила нарощення обсягів вітчизняного газовидобутку. В кінці 2021 року та на початку 2022 року спостерігається небувале раніше зростання ціни блакитного палива на європейському ринку, що також вплинуло на ціну природного газу в Україні.

Економіст

Источник