До кого прийдуть податківці з перевіркою у 2022 році » Экономика | Ekonomist

В останні два роки в Україні посилився фіскальний тиск на юридичних та фізичних осіб. В умовах економічної кризи ускладнення процесів адміністрування податків є додатковим бар’єром для активізації ділової активності.

У 2022 році податківці перевірять 6756 компаній і 1703 приватних підприємців. Про це свідчать відкриті дані Opendatabot.

До зони підвищеної уваги Державної податкової служби України потраплять компанії з такими ознаками: рівень оплати податку на прибуток нижче 50%, ніж у середньому в галузі; ті, хто ведуть справи з контрагентами, які перебувають у розшуку чи ліквідовані. Частка таких угод має бути понад 5% від усієї кількості та не менше, ніж на 100 тисяч гривень; якщо є дані щодо ухилення від оподаткування; із ознаками фіктивності; реєстрацію компанії скасували в судовому порядку; перебувають у розшуку; банкрути.

Зазначимо, що в останні два роки український парламент схвалив декілька законопроектів, які посилюють тиск на підприємницький сектор. Це також мотивує суб’єктів підприємницької діяльності «закопувати» прибутки, щоб зменшити суму податкових платежів.

Економіст

Источник