Які загрози очікують світову економіку у 2022 році » Экономика | Ekonomist

Світову економіку почало лихоманити ще в 2020 році, коли виникла перша хвиля пандемії коронавірусу. Певне пожвавлення ділової активності у 2021 році призвело до очікуваного зростання цін на ресурси, в першу чергу, на енергетичні. Тому сьогодні існує значна ймовірність того, що 2022 рік стане роком обвалу світової економіки.

Згідно прогнозу, опублікованого у британській газеті The Guardian, у 2022 році світ очікує уповільнення відновлення глобальної економіки внаслідок появи нового штаму коронавірусу, високі показники інфляції у розвинених країнах та геополітичне загострення.

Ефект від виявленого в листопаді на півдні Африки омікрон-штаму коронавірусу вже відчувається в ряді секторів економіки по всьому світу, які змушені діяти за умов нових обмежувальних заходів.

Фактором, який стримує зростання глобальної економіки, може стати висока інфляція у розвинених країнах. Стрімке інфляційне зростання, викликане збільшенням цін на енергоносії та нестачею робочої сили, «застало зненацька» у 2021 році Банк Англії, Федеральну резервну систему США та Європейський центральний банк.

Зазначимо, що каталізаторами стискання глобальної економіки також може виступити загострення відносин між КНР та Тайванем, протистояння між Заходом та Російською Федерацією стосовно запуску Північного потоку-2, прискорення кризових явищ в економіках Аргентини та Туреччини.

Економіст

Источник