Як компанії-гіганти почали домінувати на ринку інновацій » Экономика | Ekonomist

Глобальний економічний розвиток прискорився. Конкуренція посилилася. У такій ситуації виграє той, хто більш прискореними темпами здатен впроваджувати інноваційні технології та інноваційні методи прийняття управлінських рішень.

Якщо у попередні періоди на ринку інноваційних продуктів домінували малі компанії, то в останній час ситуація різко змінилася. На думку українського бізнесмена Василя Хмельницького, «маленькі інноваційні компанії були гнучкішими, агресивнішими та відкушували частку ринку у великих інноваційних компаній.

Але це вже не так. Маючи трильйони доларів у своєму розпорядженні, компанії-гіганти уважно відстежують конкурентів і купують їх за будь-які суми, стаючи дедалі сильнішими. Вони можуть стати потужнішими, ніж деякі країни».

Тобто підвищення рівня концентрації стає важливою передумовою нарощення інноваційного потенціалу. Тому великий бізнес має отримувати зі сторони держави фіскальні та кредитні стимули, щоб фінансувати інноваційні розробки, а не орієнтуватися на присвоєння ренти у мінерально-сировинному комплексі.

Економіст

Источник