Як зросли тарифи на воду з 1 січня 2022 року » Экономика | Ekonomist

В Україні продовжує спостерігатися усталена тенденція до зростання тарифів за житлово-комунальні послуги. Значною мірою така ситуація зумовлена тим, що оператори надання комунальних послуг роками не забезпечували модернізацію обладнання, а отримані прибутки використовували не за призначенням.

В Україні з 1 січня підвищили тарифи на воду на 45 водоканалах. Таке рішення ухвалила профільна комісія. Одна з головних причин такого рішення – зросли витрати на електроенергію, зарплати, ремонти. У деяких випадках подорожчання сягатиме 5 грн за кубометр води.

Зазначимо, що в розрізі регіонів України спостерігається значна асиметрія в нормативах плати за спеціальне використання води як з поверхневих, так і з підземних джерел. Саме нормативи за спеціальне використання води та витрати на водопостачання і виступають основними складовими затратності, яка й визначає темпи підвищення тарифів на воду.

Водночас оператори постачання води як для домогосподарств, так і для підприємств внаслідок відсутності належного державного контролю дуже часто встановлюють завищені тарифи.

Економіст

Источник