Який курс долара буде в Україні у наступному році » Экономика | Ekonomist

Навіть з урахуванням останніх коливань, українська гривня за підсумками року була дуже стабільною, каже начальник аналітичного відділу Альфа-Банку України Олексій Блінов. Волатильність по парі гривня-долар цього року виявилася набагато меншою, ніж останні кілька років до цього.

«2021 рік було розпочато на рівні 28,3 гривень/долар. Відповідно, з початку 2021 року українська гривня зміцнилася майже на 5% до долара і відразу на 14% до євро (рік починався з позначки майже 35 гривень/євро)» , — нагадав Блінов. На його думку, це дуже непоганий результат на тлі долара, який помітно зміцнився на світових ринках.

«Згідно з базовим сценарієм нашого макроекономічного прогнозу, середньорічний обмінний курс гривня-долар у 2022 році очікується на рівні 28,2. Для порівняння, за підсумками 2021 року середній курс складе 27,3 гривень/долар», — сказав Блінов.

До кінця року курс гривні, на думку Ігоря Левченка, залежатиме від дій НБУ для балансування валютного ринку, а також обсягів, у яких нерезиденти виходитимуть із ОВДП.

Серед інших ключових факторів – обсяг фінансування бюджетного дефіциту та реакція населення на можливі коливання курсу долара в обмінниках. «За моєю оцінкою, долар коливатиметься у позитивному сценарії 27-27,4 гривень/долар, у негативному сценарії 27,8-28,2 гривень/долар», — прогнозує Левченко.

На початку року основними факторами підтримки чи девальвації гривні також будуть операції НБУ на валютному ринку та настрої нерезидентів.

«У 2022 році підтримка курсу з боку експортерів, швидше за все, зменшуватиметься, і на це впливатимуть ціни на сировину, яка подешевшала порівняно з піками 2021 року», — пояснив він. Експерт вважає, що у 2022 році переважатимуть девальваційні настрої, оскільки зміцнення курсу гривні впливатиме на уповільнення зростання ВВП та доходи держбюджету.

Для курсу гривні у 2022 році, на думку Антона Курінного, важливим фактором буде стрічка новин, пов’язана з можливою ескалацією на кордонах. Ще один тригер – можливі зміни інструментів із боку ФРС США для боротьби з високими інфляційними реаліями. Це може вплинути на зростання долара у світі, що потягне за собою гривню.

«Очікуємо на коридор — 26-28 гривень/долар у 2022 році. Важливим залишається питання закупівлі газу в ПГГ — як впорається наш уряд за таких високих цін і можливого припинення транзиту газу через Україну та отримання виручки з даного інструменту», — зазначив експерт «ОТП Банку».

В Ідея Банку до кінця очікують курсовий коридор 26,50-27,50 гривень/долар, який, за їхніми прогнозами, збережеться і на початку нового року.

ICU прогнозує курс гривні у 2022 році на рівні в середньому 27,7 грн/$1, повідомив голова департаменту макроекономічних досліджень групи Віталій Ваврищук.

«Немає жодних факторів, які б фундаментально тиснули чи в бік зміцнення, чи в бік ослаблення гривні. Валютний курс і валютний ринок залишатимуться відносно стабільними в 2022 році», — сказав він.

При цьому він припускає вплив короткострокових факторів.

«Може бути по році багато епізодів, коли гривня буде під тиском», — припускає Ваврищук.

Источник