В Україні різко виріс попит на валюту » Экономика | Ekonomist

Джерелом додаткового попиту виступали імпортери, іноземні компанії, які продовжують купівлю валюти під репатріацію отриманого прибутку, а також нерезиденти-власники ОВДП.

Вихід на міжбанківський валютний ринок з великими покупками імпортерів енергоносіїв, до яких приєдналися спочатку банки (вони купували безготівкову валюту на позицію з наступним переведенням у готівковий долар для поповнення кас відділень), а потім і спекулянти, що відчувають можливість заробити, призвів до різкого зростання попиту, задовольнити який продавці були не в змозі. Національному банку довелося вийти з інтервенцією та продати від 40 до 50 млн доларів за курсом 27,61 гривень, але загальмувати падіння гривні не вдалося. Рівень 27,50 гривень, який кілька днів поспіль утримував зростання долара, упав. Сьогодні є всі передумови для продовження зростання котирувань на міжбанку, і тільки від НБУ залежить, до якого рівня вони дійдуть.

Відкриття торгів середи очікується на рівні 27,65/27,72 – ціна заявок на купівлю/продаж відповідно.

Готівковий долар у оптових обмінниках вчора подорожчав на 16 копійок. Вранці його продавали по 27,56-27,57 гривень, а до 17 години цінник підняли до 27,72-27,75 гривень. У результаті, розрив між готівковим та безготівковим доларом став більшим за 10 копійок. Сьогодні вранці продаж стартуватиме з 27,75 гривень. Далі готівковий ринок уважно спостерігатиме за тим, що відбувається на міжбанку і точно копіюватиме всі його рухи. У разі виникнення найменших ознак гальмування зростання безготівкового долара на готівковому ринку, можливий швидкий розворот і початок зниження цінників.

Источник