За яких умов регулювання цін на продовольчі товари буде ефективним » Экономика | Ekonomist

Зростання цін на продовольчі товари внаслідок подорожчання енергоносіїв та дефіцит сільськогосподарської продукції, який зумовлений надмірною експортною орієнтацією вітчизняних товаровиробників, поставило питання про відновлення державного регулювання цін на соціальні види продовольства.

На свій сторінці у Facebook український економіст Олексій Кущ зазначає, що для прямого та якісного регулювання цін потрібно мати державну систему управління на рівні сучасного Китаю.

«В Україні максимально дієвими були б такі методи зниження цін на продукти харчування: зниження ПДВ на соціальні групи товарів (яйця, цукор, олія, хліб) з 20% до 5%; державні програми, що стимулюють переробку сільськогосподарської сировини у готову продукцію; додаткові виплати найбільш незахищеним соціальним верствам населення», – переконаний Олексій Кущ.

Зазначимо, що зростання цін на продовольчі товари у 2021 році відбулося внаслідок того, що держава не ввела експортних обмежень на вивіз з України сільськогосподарської сировини, а також у зв’язку з необґрунтованим зростанням цін на енергоносії.

Економіст

Источник