Катували електрострумом, ґвалтували і душили: як окупанти знущалися з мешканців Херсонської області

18 листопада Лабораторія гуманітарних досліджень Єльської школи виклала звіт про військові злочини окупантів у Херсонській області. У ньому задокументовано затримання та зникнення 226 осіб у регіоні у період з березня по жовтень 2022 року. Для перевірки інформації, зібраної у відкритих джерелах, використовували знімки.

У звіті докладно описані військові злочини окупантів, яких звинувачують у жорстокому поводженні з цивільними, включаючи тортури, нелюдські умови утримання та інші дії, що принижують гідність людини.

Методи тортур

Щонайменше 55 окремих повідомлень про затримання або зникнення містять заяви про поводження, які можуть вважатися тортурами згідно з міжнародним правом. Серед дій, про які повідомляють свідки, є сексуальне насильство, погрози сексуального насильства, побої, катування сім’ї перед суб’єктом, імітація страти, удушення, стресові ситуації, побої, і застосування електричного струму. 

Деякі свідки заявили, що психофізіологічна тактика була набагато страшніша та ефективніша, ніж фізичне насильство. Багато хто повідомляв про постійний психологічний тиск. Іноді військові рф ставили на коліна і стріляли мимо, щоб налякати.

“Вибухають петарди. Тебе б’ють постійно та катують електричним струмом. Ноги, плечі, спина, нирки – вони все побили. Ви весь час зв’язані і не можете рухатися. Ось як вони готували нас до допиту. Перший раз, як не відповіси, кажуть: не брешіть і продовжують бити” – повідомляє чоловік, який був в полоні у окупантів.

Принаймні 40% осіб, яким окупанти висунули кримінальні обвинувачення, зазнали тортур під час ув’язнення. Але відомо, що навіть загроза катування може зіпсувати докази та викликати питання щодо належної правової процедури та можливості затриманих отримати право на справедливий суд.

Місця захоплення та утримання

Окремих людей “відловлювали” по всій Херсонській області – як у великих містах, так і в маленьких селах. Yale HRL задокументували 12 місць, які використовувалися для допиту та затримання з високою достовірністю. Три локації є пунктами пропуску в Херсонській області або на її кордоні з Кримом. Два місця є ізоляторами у Криму, куди інколи привозили для допитів і утримання людей з Херсонщини.

Деякі люди ще утримуються під вартою або були вбиті під час ув’язнення, тож повна картина воєнних злочинів російських військових невідома. Те ж саме стосується людей, які не розповіли про свій досвід після звільнення. Особливо це стосується сексуального та гендерного насильства, про які жертви можуть не повідомляти через сором або страх. Повний звіт доступний тут.

Джерело