Керівники сільгосппідприємства з Херсонщини допомагають окупантам красти українське зерно

На Херсонщині Керівний склад розташованого в Тавричанці Каховського району державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Національної академії аграрних наук України працює на окупантів. За їхньої участі з підприємства почали вивозити вирощене зерно до залізничної станції Партизани, звідки його далі перевозять до росії.

Про це Центру журналістських розслідувань розповіли співробітники ДП «ДГ «Асканійське».

Серед колаборантів цього підприємства: перший заступник директора Князєв Олександр Володимирович, головна бухгалтерка Саяхова Олена Каримівна, головний інженер Бутенко Валентин Васильович, головний енергетик Смішко Володимир Васильович, головна економістка Гречка Тетяна.

За словами співробітників ДП «ДГ «Асканійське», після того як директор підприємства Віктор Найдьонов відмовився співпрацювати з окупантами і виїхав на підконтрольну українську територію, всі ці посадовці миттєво «перефарбувалися» і почали топити за «руський мир». Нещодавно окупанти пригнали на підприємство 19 КамАЗів і почали вивозити зібране зерно на залізничну станцію Партизани в Генічеському районі. Звідти те зерно вже безперешкодно вивозять далі на окупований Крим і материкову росію.

«Мені дуже соромно за тих людей. Адже вони зі мною працювали 30 років. Та жоден із цих колаборантів більше працювати в нашому підприємстві не буде», — прокоментував Центру журналістських розслідувань Віктор Найдьонов.

За його словами, колаборанти всіляко залякують людей, примушують їх брати участь в їхніх пропагандистських заходах. Одним із таких стали традиційні обжинки — свято закінчення жнив.

«На відміну від попередніх років обжинки влаштували не в кафе, а в приміщенні будинку культури. На сцені встановили столи для «почесних гостей», серед яких був призначений окупантами «директор» Інституту зрошуваного землеробства Національної академії аграрних наук Володимир Коновалов. Цьому колаборанту наші нинішні «керманичі» співали дифірамби і забороняли присутнім покидати залу. У всіх склалося враження, що свято влаштували для того, щоб усі ці покидьки змогли досхочу напитися горілки і закусити», — розповіли мешканці Тавричанки.

За їхніми словами, переважна більшість місцевих колаборантів — ставленики іншого зрадника, депутата Херсонської обласної ради від «ОПЗЖ» Едуарда Репілевського. Саме на території Тавричанської громади знаходиться його підприємство «Агробізнес», яким він керує з 2014 року.

Як повідомляв ЦЖР, 1 червня на територію ДП «ДГ «Асканійське» приїхали озброєні російські військові, які зібрали колектив і представили нового «керівника». Ним став менеджер з продажів компанії «Сингента Україна» Станіслав Шеремет.

ДП «ДГ «Асканійське» є базовим господарством Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства НААНУ. Воно має близько 10 тисяч гектар земель сільгосппризначення, 350 працівників. Щороку виробляє 20-23 тисячі тон зерна. Спеціалізується на вирощуванні зернових, технічних, олійних та кормових культур, а також тваринництві.

 

Джерело