Суд до осені залишив у СІЗО депутата Херсонської міськради Іллю Карамалікова

Жовтневий районний суд міста Кривого Рогу до 14 вересня залишив під вартою депутата Херсонської міської ради Іллю Карамалікова.

Про це свідчить ухвала з судового реєстру.

Карамалікову інкриміновують державну зраду, яка скоєна в умовах воєнного стану. За інформацією слідства, він збирав і передавав росіянам інформацію про патріотично налаштованих політиків, активістів, правоохоронців та учасників війни на сході України.

Також, як стверджує слідство, Ілля Карамаліков закликав чиновників на Херсонщині співпрацювати з росіянами, організовував розміщення російських військових, сприяв ремонту їх техніки і брав участь у створенні пропаганди про прихід росіян у Херсонську область.

Фактично мало не єдиною предметною претензією до Карамалікова може бути епізод про затримання на Острові у Херсоні пораненого після українського обстрілу Чорнобаївки бойовика так званої “ДНР” / російського вертолітника, надання йому медичної допомоги і передача росіянину з позивним “Альфа”.

Прокурор просив продовжити термін перебування Іллі Карамалікова у СІЗО, бо після виходу з-під варти він може уникнути кримінальної відповідальності. Наприклад, виїхати з України, бо має подвійне громадянство (Україна та Ізраїль) і більше трьох неповнолітніх дітей.

Адвокат відреагував на цю тезу тим, що ризиків уникнення Карамаліковим відповідальністі немає, а доказів щодо них теж немає. Також захист був проти продовження запобіжного заходу, просив змінити його на такий, що не пов’язаний з триманням під вартою, але суд підтримав прокурора.

Іллі Карамалікову загрожує 15 років в’язниці або довічне ув’язнення (з конфіскацією майна).

Ілля Карамаліков народився 16 січня 1971 року. При народженні мав прізвище Воронов, але змінив його після ув’язнення за валютні операції наприкінці 1980-х років.

Працював на будівництвах і у 1993 році зайнявся бізнесом разом з тестем. Їм належала мережа продуктових магазинів. Також Карамаліков на початку 2000-х років заснував нічний клуб, володіє ще одним подібним закладом і рядом комерційної нерухомості.

У 2002 році обрався депутатом Херсонської міської ради. Тоді входив до команди Володимира Сальдо. У 2012 році був помічником-консультантом нардепа Андрія Путілова. У 2015 році балотувався до Херсонської міської ради від Блоку Петра Порошенка.

У 2018 році заснував у своєму нічному клубі релігійну організацію «Регілійна громада “Збори друзів на службу суспільству”». Через це безуспішно намагався отримати у Херсонобленерго знижку на електрику.

У 2020 році обрався депутатом міської ради від партії мера Херсона Ігоря Колихаєва “Нам тут жити!”.

У 2022 році після початку повномасштабного вторгнення Росії створив дружину, яка декілька тижнів охороняла громадський порядок у Херсоні.

СБУ затримала Іллю Карамалікова на виїзді з Херсонської області 14 квітня 2022 року. Офіційно про це стало відомо тільки через тиждень – 21 квітня. Того дня депутата відправили до СІЗО.

За інформацією обласної прокуратури, на Херсонщині за державну зраду засудили 11 людей.

Джерело