Суд не задовольнив апеляційну скаргу в справі депутата проти херсонських ЗМІ

Апеляційний суд не задовольнив скаргу адвоката в справі депутата облради Сергія Сорокунського проти херсонських засобів масової інформації МОСТ та “Гривна”.

Про це свідчить постанова з судового реєстру.

Адвокат просив скасувати попереднє рішення Херсонського міського суду в справі та задовольнити позов проти ЗМІ.

Обгрунтував скаргу він тезою про нібито стверджувальний характер тез про можливу співпрацю Сергія Сорокунського з росіянами, начебто підтверджувальною цитатою з матеріалу “Гривни”, нібито відсутністю можливості ідентифікувати власника МОСТ’а та автора статті з інформацією про Сорокунського на сайті медіа.

При цьому адвокат додав до позову тезу з роздруківкою, де вказаний власник МОСТ’а, і не надав суду доказів неможливості ідентифікувати автора матеріалу з інформацією про Сергія Сорокунського.

Також він стверджував про залучення до справи власника МОСТ’а, але при цьому адвокат не заявляв відповідних клопотань. Тому суд підтвердив законність рішення суду першої інстанції, який відмовив адвокату у позові через вказування відповідачем медіа, що унеможливлює оцінку висловів на його сайті.

По “Гривні” юрист у скарзі навів цитату з матеріалу, яка відрізняється від тієї, що була у позові до суду першої інстанції. У першій цитаті особа Сорокунського ніяк не встановлювалась, а у другій ідентифікувати депутата можна.

Але більш конкретна цитата не була предметом позову до суду першої інстанції. Також “Гривна” у своєму матеріалі послалась на інший ресурс, який опублікував твердження про ймовірну співпрацю Сорокунського з росіянами.

Тому апеляційний суд підтвердив законність рішення суду першої інстанції, бо адвокат не надав доказів, що цитата з позову відноситься до Сергія Сорокунського.

Сорокунський подав позов проти МОСТ’а та “Гривни” наприкінці 2023 року. Він просив у суду змусити медіа спростувати інформацію про можливу співпрацю з росіянами.

Під час розгляду позову стало відомо, що суд арештував майно агропідприємства сім’ї Сорокунських у справі про розслідування ймовірного колабораціонізму сина депутата облради.

Також стало відомо про те, що Сергій Сорокунський-старший під час окупації правобережжя Херсонщини мав статус «федерального радника». У квітні 2024 року суд відмовив йому у позові проти журналістів.

Джерело