Суд відправив директора КП “Парки Херсона” під нічний домашній арешт

Печерський районний суд міста Києва відправив директора КП “Парки Херсона” Андрія Тіщенка, якого затримали за хабарництво, під нічний домашній арешт.

Про це свідчить ухвала з судового реєстру.

На засіданні, яке пройшло 18 вересня, обвинувачення просило відправити Тіщенка під варту з альтернативою у вигляді внесення 2 мільйонів гривень застави. Але суд вирішив інакше. При цьому він визнав підозру Андрію Тіщенку обгрунтованою.

Також стала відома інкримінована йому стаття – це прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою. За нею Тіщенку загрожує від 5 до 10 років в’язниці (з додатковими обмеженнями та конфіскацією майна).

Крім цього, слідство, яке веде Головне слідче управління Національної поліції України, просило відсторонити Андрія Тіщенка та його ймовірного спільника, що працював на КП “Парки Херсона” начальником гаража, від посад.

Правоохоронці стверджували, що Тіщенко на посаді може впливати і тиснути на свідків зі складу працівників КП “Парки Херсона”, примушувати їх давати неправдиві покази, виправдувальні свідчення або взагалі відмовитись від співпраці зі слідством.

Також, на думку поліції, Андрій Тіщенко на посаді міг знищити речові докази. Його адвокати просили суд не відстороняти директорка КП.

Бо правоохоронці під час слідчих дій нібито не вилучили доказів причетності Тіщенка до хабарництва, проведені негласні слідчі (розшукові) дії начебто не зафіксували надання директором КП вказівок про отримання хабарів і доказів передачі грошей теж не існує.

Крім цього, на думку адвокатів, доказів впливу Андрія Тіщенка на свідків, перешкоджання кримінальному провадженню або такого наміру також немає, бо їх не надали судді.

Печерський районний суд міста Києва вирішив, що матеріали клопотання не підтверджують, а прокурор не довів наявність достатніх підстав для відсторонення Андрія Тіщенка. Також суд послався на норму Конституції про право на працю.

Ідентична доля спіткала і клопотання про відсторонення ймовірного спільника Тіщенка. Ще з ухвали стала відома суть схеми, яку міг організувати Андрій Тіщенко.

У січні 2024 року Тіщенку подзвонив співвласник і керівник ТОВ “Союзагропостач” Віталій Поляков, який шукав клієнтів для продажу їм деталей, запчастин і приладів для транспортних засобів.

За інформацією слідства, Поляков спитав у Андрія Тіщенка чи не має КП “Парки Херсона” потреби у товарах ТОВ “Союзагропостач”. Як стверджує слідство, у відповідь Тіщенко зацікавився пропозицією і запропонував зустрітись.

Наприкінці січня Віталій Поляков приїхав на КП “Парки Херсона” і піднявся до кабінету Андрій Тіщенка.

Під час розмови останній поцікавився, які саме товари може поставити “Союзагропостач”, сказав про зацікавленість у пропозиції Полякова, але і виставив умову для спіпраці у вигляді “відкату” в 15%.

Віталій Поляков відповів, що йому потрібен час все обдумати. Наприкінці лютого вони знову зустрілись і Тіщенко нагадав Полякову про свою умову. Останній погодився на “відкат”. Далі Андрій Тіщенко і Віталій Поляков погодили підписання договорів.

Потім Тіщенко познайомив Полякова з начальником гаража КП “Парки Херсона”. Останній детально розповів Віталію Полякову про потреби підприємства в запчастинах.

У липні Тіщенко та Поляков знову зустрілись. Під час цієї зустрічі директор КП сказав підприємцю передати “відкат” через начальника гаража.

Вдень 11 липня Віталій Поляков передав посереднику 19 тисяч гривень за два укладених договори на загальну суму в 129 тисяч гривень. 7 серпня підприємець передав начальнику гаража ще 5 тисяч гривень за третій договір. Вдень 17 вересня посередник передав Андрію Тіщенку його 13 тисяч гривень.

У 2023 році Херсонська обласна прокуратура заявила позови про відшкодування державі шкоди за злочини з ознаками корупції на 5 мільйонів 101 тисячу гривень. Суд відкрив провадження у справах на 237 тисяч гривень. Відшкодувань за цими справами немає.

Джерело