Суд відправив до СІЗО п’ятьох викритих в Херсоні російських інформаторів

Застосувати запобіжні заходи у виді тримання під вартою, без визначення розміру застави. Таке рішення прийняв Центральний районний суд м. Миколаєва стосовно п’ятьох затриманих в Херсоні мешканців міста, які працювали на російські спецслужби.

Про це повідомляє пресслужба суду.

До Центрального районного суду м.Миколаєва надійшло п’ять клопотань про застосування запобіжних заходів особам, підозрюваним у вчиненні злочинів проти основ національної безпеки України. Наступного дня їх було розглянуто слідчим суддею Іваном Дірком.

Зокрема стосовно 61-річного херсонця, підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.111 КК України. Останній, відповідно до матеріалів клопотання, використовуючи месенджер Telegram, почав спілкування з особою, яка перебуває на непідконтрольній частині Херсонської області та діє в інтересах країни-агресора.

Підозрюваний систематично передавав останньому інформацію про розташування блок-постів, військових вантажів, місць постійного переміщення військовослужбовців ЗС України. За кілька днів, по деяким з цих об’єктів було здійснено артилерійські обстріли з боку ворога.

У судовому засіданні підозрюваний пояснив, що випадково розповів своєму знайомому, який перебуває на окупованій територію про розташування складу зі зброєю.

Також було обрано запобіжний захід 46-річному мешканцю Херсону, підозрюваному за ч.2 ст.111 КК України. Відповідно до матеріалів клопотання, користуючись месенджером «Telegram», за грошову винагороду, чоловік передавав інформацію про загальний стан справ у місті, результати ворожих обстрілів, місця дислокації та постійного переміщення підрозділів української армії. В подальшому, деякі з об’єктів впродовж кількох днів піддавались артилерійським обстрілам.

Підозрюваний у судовому засіданні заперечив підозру, пояснив, що вів переписку зі знайомим, який перебуває в окупації. Спеціально дезінформував його, щоб той повернув борг, а отже отримані ним кошти і є тим самим боргом. Водночас, твердження підозрюваного щодо передачі завідомо недостовірної інформації було в свою чергу спростовано дослідженими у ході розгляду матеріалами.

Співрозмовником обох підозрюваних був проросійський блогер, колишній мешканець Херсону, якого в період окупації міста було призначено на керівну посаду, в т.зв. «Міністерстві інформаційної політики Херсонської області». Перед звільненням м.Херсон, він разом з армією РФ виїхав на лівобережну частину області. Останньому заочно повідомлено про підозру за ч.2 ст.28, ч.2 ст.111 КК України. Отримана інформація узагальнювалась та використовувалась для нанесення вогневих ударів армією РФ та дестабілізації обстановки в регіоні вцілому.

Також, слідчий суддя Іван Дірко застосував запобіжний захід стосовно 49-річного херсонця, підозрюваного за ч.2 ст.114-2 КК України. Відповідно до матеріалів клопотання, останній приєднався до антиукраїнських Телеграм-ботів та лишав там повідомлення про розташування підрозділів ЗС України, із зазначенням географічних координат, а також повідомлення про прибуття локомотивів до Херсону, вказавши місце їх стоянки.

Сам підозрюваний пояснював, що дійсно скидав координати у чат-боті на прохання свого знайомого, який перебуває в окупації та немає доступу до сервісу Гугл-мапи.

Цього ж дня, було розглянуто ще два клопотання стосовно мешканців Херсону та Одеси, які раніше притягались до кримінальної відповідальності і наразі підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28, ч.1 ст.114-1 КК України.

Відповідно до досліджених судом матеріалів клопотання, чоловіки на виконання вказівок ще одного учасника групи, залученого представниками спецслужб РФ здійснювали підпали автівок, які використовували українські військовослужбовці.

Всього ними у м.Херсон було знищено три військових позашляховика, один з яких був броньованим. В своїй діяльності, на виконання вказівок організатора групи, підозрювані дотримувались методів конспірації, використовували різні квартири, знищували одяг, який був на них в момент вчинення підпалів, грошові кошти отримували безпосередньо від організатора групи, не використовуючи банківські перекази. Діяльність групи мала поширюватись на південні регіони України.

Підозрювані не заперечували проти обставин, викладених у клопотаннях, зазначили, що за свою роботу отримали вісім та чотири тисячі гривень відповідно.

За результатами розгляду усіх п’яти клопотань, слідчий суддя Іван Дірко постановив застосувати стосовно підозрюваних запобіжні заходи у виді тримання під вартою, без визначення розміру застави.

Нагадаємо, 16 серпня Служба безпеки України у Херсонській області повідомила про викриття групи осіб, які передавали російським спецслужбам дані про місця базування та переміщення Сил оборони, пересування особового складу ЗСУ, СБУ, Нацполіції та органів прокуратури. 

За даним правоохоронців, куратором групи інформаторів був росіянин Олександр Костін, який є так званим перший заступником начальника незаконного управління інформаційної політики на ТОТ Херсонщини Євгена Брикова.

Учасником угрупування інформаторів був колишній херсонський активіст Костянтин Шульга. Після початку повномасштабного вторгнення він почав підтримувати окупаційну владу у соціальних мережах та знімав для росіян відеоролики з пропагандою. У зйомках йому допомагав Євген Бриков. Зокрема, саме з його авто Шульга знімав відео з поїздками по місту.

Джерело