Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді-колаборантки з Херсонщини

Вища рада правосуддя ухвалила рішення про звільнення судді Генічеського районного суду Херсонської області, яку підозрюють у державній зраді та співпраці з російськими окупантами. Прокуратура продовжує докладати всіх зусиль для того, щоб усунути з посад тих суддів, які перейшли на бік ворога.

Про це повідомляє пресслужба Харківської обласної прокуратури.

Згідно з матеріалами слідства, після початку повномасштабного вторгнення РФ і захоплення м. Генічеська Херсонської області, суддя добровільно перейшла на бік окупантів. Вона стала “суддею” в окупаційній адміністрації, отримавши при цьому паспорт громадянки РФ. В той час як адреса суду залишилася незмінною, його назва була змінена на “Генический районный суд Херсонской области”.

Відомо, що вона ухвалювала рішення відповідно до законодавства держави-агресора та виконувала доручення окупаційної влади. Зокрема, під час перебування на посаді “судді” підконтрольного Росії суду, вона винесла рішення про тримання під вартою жителя села Рикове Генічеського району, якого окупанти звинувачували в “участі у незаконному збройному формуванні”.

Надалі суддя отримала підвищення та зайняла посаду “первого заместителя главы Генической военно-гражданской администрации Херсонской области”.

Харківська обласна прокуратура подала дисциплінарну скаргу стосовно судді, що зрештою призвело до її звільнення з посади.

Йдеться про суддю Наталію Шарко. За даними правоохоронців, після початку повномасштабного вторгнення перебуваючи на посаді судді Генічеського районного суду Шарко добровільно погодилась співпрацювати з окупаційною владою ТОТ Херсонщини та залишилась на посаді судді підконтрольного окупантам Генічеського районного суду.

Восени 2022 року Шарко отримала паспорт РФ та продовжила виконувати судочинство згідно із законодавством РФ, виносячи рішення про незаконне ув’язнення громадян.

Пізніше вона отримала від окупаційної влади посаду першої заступниці голови так званої Генічеської військово-цивільної адміністрації.

Також Наталія Шарко брала участь у російських пропагандистських заходах, виправдовувала окупацію Генічеська та схвалювала діяльність представників підконтрольних РФ самопроголошених органів влади.

За це Наталію Шарко підозрюють за трьома статями КК України: ч. 2 ст. 111 ККУ (державна зрада), ч. 7 ст. 111-1 ККУ (добровільне зайняття посади у незаконно створеному судовому органі), ч. 5 ст. 111-1 ККУ (добровільне зайняття посади у незаконному органі влади).

У липні цього року Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя тимчасово відсторонила Шарко від здійснення правосуддя.

А нещодавно стало відомо, що після початку повномасштабного вторгнення РФ вона продовжувала отримувати виплати з України. Зокрема, з 24 лютого 2022 року до квітня 2023 року вона отримала понад 1 млн грн.

Джерело