100 днів оборони Харкова. Війна у цифрах

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today. З початку війни у місті зруйновано понад 3000 будівель.

Тисячі зруйнованих будівель, сотні загиблих мирних жителів, десятки знищених шкіл та лікарень, окуповані громади. За 100 днів втрати Харківщини колосальні. Є й перемоги: росіяни на півночі відступають, ЗСУ збивають літаки та гелікоптери ворога, двоє окупантів отримали вирок за свої злочини.

Добігає кінця сота доба війни, яка мала тривати три дні. За планом Путіна, російські війська за цей час захопили б Харків та Київ. Завдяки мужності бійців ЗСУ, Нацгвардії, тероборони, поліції та інших формувань усі обласні центри України, за винятком Херсона та захоплених у 2014 році Донецька та Луганська, залишаються під українськими прапорами.

Підрахунки втрат та здобутків на війні — справа невдячна. Відвойоване у окупантів село завтра може бути зайняте. Кількість загиблих цивільних, а тим більше військових буде відома лише після укладання миру. Але за тими цифрами, які ми маємо, можна судити: втрати колосальні.

Зруйновані будівлі

Приблизно 500 будівель не підлягають відновленню. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Матеріальні втрати підрахувати найпростіше. За офіційною інформацією, у Харкові обстрілами та бомбардуваннями зруйновано або пошкоджено 3 482 будинки різної форми власності.

З них:

  • 2 482 — багатоквартирні будинки,
  • 1000 — житлові кооперативи та приватні будинки.

Нежитлові будинки постраждали меншою мірою. З 24 лютого зруйновано або пошкоджено:

  • 163адміністративних будівель,
  • 109 шкіл,
  • 98 дитячих садків,
  • 55 медзакладів,
  • 46 закладів культури,
  • 14 вищих навчальних закладів,
  • 5 храмів.

Багато з цих споруд втрачені назавжди. Наприклад, 492 багатоповерхові житлові будинки вже неможливо буде відремонтувати, доведеться будувати нові. За інформацією міськради, над планом відновлення Харкова працює відомий британський архітектор Норман Фостер. Міський голова Ігор Терехов обіцяє, що нове житло збудують з урахуванням військових реалій — підземними парковками, які будуть служити бомбосховищами, та із застосуванням енергозберігаючих технологій. Питання у тому, коли збудують.

«Те технічне завдання, яке я підготував, воно реальне. Ми реально маємо виконати реконструкцію міста десь через 2-3 роки. Дуже багато залежатиме від економіки та фінансування», — каже мер Харкова. За його словами, переговори з інвесторами вже йдуть, але їхня головна вимога — безпека. Цього у Харкові поки що немає — місто щодня обстрілюють з артилерії та РСЗВ.

Раніше повідомляли: Будівлю Харківської обласної адміністрації не можна відновити 

Окрема графа втрат — пам’ятки культурної спадщини. На відміну від шкіл або панельних 9-поверхівок, їх не можна буде просто побудувати заново. Знесенню підлягає будівля облради на площі Свободи, куди 1 березня влучила ракета. Пошкоджено багато старовинних будинків на вулиці Мироносицькій та площі Конституції, згорів Музей Сковороди у Сковородинівці. Загалом у Харкові зруйновано 78 об’єктів культурної спадщини, в області — 96, найбільше в Україні.

Загиблі та постраждалі

Пошук жертв окупантів триває. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Кількість жертв на війні — інформація секретна. Але за вже існуючими кримінальними провадженнями дещо можна судити.

За даними Харківської правозахисної групи, яка збирає матеріали для Міжнародного кримінального суду, з 24 лютого від дій російських військових у Харкові та області постраждали щонайменше 1365 чоловік:

  • 640 — поранені,
  • 520 — загиблі,
  • 160 — були порушені права людини,
  • 64 — зникли безвісти,
  • 2 — зґвалтовані.

За даними прокуратури, з початку війни у Харківській області окупанти вбили 40 дітей, ще 113 — поранили.

Цих випадків незмірно більше, але робота слідчих та правозахисників триває. Чим більше територій звільнять сили ЗСУ, тим більше фактів убивств, поранень та зґвалтувань розкриватиметься.

Території — захоплені та звільнені

У Харківській області — 56 об’єднаних територіальних громад. 22 із них, а це 30%, зараз перебувають в окупації. Росіяни утримують практично весь схід області, зокрема й стратегічно важливі великі міста: Чугуїв, Ізюм, Балаклію, Вовчанськ.

Визволення йде не так швидко, як свого часу на Київщині. За 100 днів очистити від окупантів вдалося 24 населені пункти. Першою 25 березня звільнили Малу Рогань, східне передмістя Харкова, останньою на сьогоднішній день — Дементіївку, туди сили ЗСУ увійшли 19 травня.

Більшість Харківської області — 51 громада — визнана зоною бойових дій.

Втрати ворога

Су-35 на харківських полях. Фото: А. Шор

За 100 днів війни українські сили протиповітряної оборони збили 22 літаки супротивника. Перший із них упав 1 березня на ринку «Лоск».

Найчастіше ворожі винищувачі та бомбардувальники збивали у квітні, бували такі дні, що у небі над Харківською областю падали одразу два-три літаки. Починаючи з травня збитий літак — рідкість, вони майже не заходять у повітряний простір, побоюючись бути збитими.

За даними з відкритих джерел, гелікоптери збивають рідше. За сто днів бійці ЗСУ «приземлили» 12 машин.

Покарання окупантам

Російські військові Іванов і Бобикін. Фото: «Суспільне. Полтава»

Поки що є лише один вирок окупантам, які чинили злочини у Харківській області.

31 травня у Котелівському районному суді Полтавської області оголосили вирок двом російським військовим — 27-річному Олександру Бобикіну та 23-річному Олександру Іванову. Вони обстрілювали з «Градів» селища Козача Лопань та Ветеринарне Дергачівської громади, цілилися у житлові будинки та об’єкти громадянської інфраструктури, тим самим порушуючи міжнародні правила та звичаї війни.

Іванов і Бобикін свою провину визнали, вони мають відбувати покарання 11 років і 6 місяців. Командирам, які віддавали злочинний наказ, оголошено підозру у скоєнні злочину.

Джерело