13 військових адміністрацій. Хто очолив звільнені міста і села на Харківщині

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today. Раніше голів громад обирали громадяни, а очільників військових адміністрацій призначає президент.

На Харківщині утворили 13 військових адміністрацій на звільнених від окупантів територіях.

Відповідний Указ увечері 4 жовтня підписав Президент України Володимир Зеленський. Начальниками утворених військових адміністрацій призначено:

Чугуївська міська військово-цивільна адміністрація – Галина Мінаєва;

Малинівська селищна військова адміністрація — Микола Семер’янов;

Циркунівська сільська військова адміністрація — Микола Сікаленко;

Роганська селищна військова адміністрація — Марія Черненко;

Липецька сільська військова адміністрація — Олексій Слабченко;

Дергачівська міська військова адміністрація — Вячеслав Задоренко;

Вільхівська сільська військова адміністрація — Олександр Шмиголь;

Великобурлуцька селищна військова адміністрація — Віктор Терещенко;

Оскільська сільська військова адміністрація — Геннадій Загоруйко;

Ізюмська міська військова адміністрація — Валерій Марченко;

Борівська селищна військова адміністрація — Олександр Тертишний;

Балаклійська міська військова адміністрація — Віталій Карабанов;

Золочівська селищна військова адміністрація — Віктор Коваленко.

Необхідно сказати, що більшість новопризначених голів були очільниками своїх громад до початку російської війни. Їхні кандидатури голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов подав на розгляд до Офісу Президента.

Новачком є Віталій Карабанов у Балаклії, міський голова якої Іван Столбовий пішов на співпрацю з російськими окупантами. У квітні 2020 року Карабанов був призначений головою Балаклійської РДА. Раніше він був начальником сектору Балаклійського відділу поліції ГУНП в Харківській області.

Серед призначених є також два керівники, які не пішли на співпрацю з окупантами під час війни і були піддані тортурам. Це Микола Сікаленко і Олександр Шмиголь.

Але це не останні призначення. Поки що немає керівників на звільненій Вовчанщині, Куп’янщині, Барвінківщині, а також у Чкаловській громаді (Чугуївський район).

Як писав KHARKIV Today, у багатьох населених пунктах після деокупації немає навіть виконкому чи мера в евакуації. Йдеться, насамперед, про Вовчанськ і Куп’янськ, голови яких, Анатолій Степанець та Генадій Мацегора, під час окупації перейшли на бік росіян, а зараз їхнє місцезнаходження невідоме, а також вже згадану вище Балаклію. Голова Чкаловської громади Віктор Соловйов залишався на окупованій території, а 7 травня склав повноваження. Місцеві давно не бачили Соловйова і подейкують, буцімто він виїхав до Росії. 

У мирний час за відсутності мера його повноваження перебирає секретар міськради. Так, наприклад, було в Харкові у 2020-му році, коли міський голова Геннадій Кернес лікувався в Берліні, міськрадою керував її секретар Ігор Терехов. У військовий час це неможливо. Безліч секретарів і депутатів міськрад під час окупації стали колаборантами, багато зрадників і серед рядових чиновників, а також суддів, поліцейських, керівників комунальних підприємств. Тож передавати владу до рук людей, які, ймовірно, підтримували ворога, ризиковано. Як стало відомо KHARKIV Today із джерела, наближеного до Харківської обласної військової адміністрації, на посади місцевих голів зараз шукають претендентів серед військових.

Військовий голова буде кращим за цивільного — вважають експерти Аналітичного центру «Обсерваторія демократії», який займається дослідженням регіональної політики. 

«Доцільнішим виглядає призначення саме військового (а не цивільного) начальника, виключно на період воєнного стану, із посиленням його заступниками з досвідом роботи в системі місцевого самоврядування відповідної громади. А вже після завершення воєнного стану — проведення позачергових виборів задля відновлення демократичного легітимного місцевого самоврядування», — вважають в «Обсерваторії демократії».

Джерело