Дизель-генератори для лікарень у Харкові та області обійшлися втридорога

За даними поліції, їхня ринкова вартість нижча майже на мільйон.

Генератори, які встановили у п’яти лікарнях, оглянуть.

Поліція підозрює, що під час закупівлі п’яти дизель-генераторів для лікарень Харкова і області обласна клінічна лікарня переплатила 920 тисяч гривень. Про це йдеться у рішенні Дзержинського районного суду Харкова від 9 лютого, повідомили у Харківському антикорупційному центрі.

«Так, наприкінці грудня 2020 року КНП «Обласна клінічна лікарня» уклала договір з фірмою «Енергетичне рішення» про купівлю п’яти дизель-генераторів, а саме: два дизель-генератори моделі WS125-RS вартістю 517 440 гривень за одиницю, один дизель-генератор WS90-RS за 446 940 гривень, два дизель-генератори моделі DJ170BD вартістю 900 630 гривень за одиницю. Договір був підписаний без аукціону, за спрощеною процедурою, оскільки він стосувався заходів, спрямованих на запобігання виникненню та розповсюдженню COVID-19 на території України», — розповіли антикорупційники.

Раніше повідомляли: Харківський виш купує понад тисячу мишей і 500 щурів

За даними ХАЦ, після закупівлі генератори отримали Обласна клінічна лікарня, Вовчанська центральна районна лікарня, Валківська центральна районна лікарня, Балаклійська центральна районна лікарня і Чугуївська центральна районна лікарня ім. М. І. Кононенка.

«Водночас правоохоронці встановили, що ринкова вартість генераторів, за які заплатила лікарня, на 920 000 гривень нижча, ніж зазначено у договорі. Наразі співробітники поліції планують оглянути встановлені генератори у лікарнях», — повідомили антикорупційники.

Вони додали, засновники фірми «Енергетичне рішення» — Олексій Каменський і Наталія Москалюк.

У ХАЦ порахували, що за перші дев’ять місяців 2021 року за спрощеною процедурою через коронавірус уклали 1985 договорів на 418 мільйонів гривень. Цю процедуру використали 187 замовників, які уклали договори із 353 фірмами, фізичними особами-підприємцями.

«З цих 1985 договорів, 728 — це закупівлі лікарських засобів, а 1257 — це придбання медичного обладнання», — уточнили антикорупційники.

Раніше повідомляли: «Зелений каркас», Льодова арена та океанаріум стануть об’єктами «Великого будівництва» Зеленського

Нагадаємо, на реконструкцію лікарні у Харкові витратять 1,6 мільярда гривень.

Джерело