Доцента, який здавав позиції ЗСУ, звільнять із харківського університету

Максим Решетняк на Антимайдані у 2014 році із «колорадською» стрічкою. Фото: соцмережі. Науковець із НТУ "ХПІ" розповсюджував дані про місцезнаходження українських бійців у Харкові.

Готується наказ про звільнення доцента кафедри фізики металів та напівпровідників НТУ «ХПІ» Максима Решетняка.

Про це повідомили у пресслужбі НТУ «ХПІ». Як тільки ректор підпише документ, його буде опубліковано на офіційному сайті вишу. 

Нагадаємо, 52-річний доцент кафедри фізики металів та напівпровідників НТУ «ХПІ» Максим Решетняк у травні 2022 року опублікував у російській соцмережі VK два пости. У першому, від 11 травня, він написав про місце дислокації  бійців ЗСУ та додав до допису мапу з точними координатами.

«Приблизно 30-40 нациків розмістилися з трьома гарматами артилерійськими в моєму районі», — написав доцент.

Наступного дня він опублікував ще один допис, у якому дуже журився з приводу того, що російська армія відступає від Харкова. Звільнення сіл на півночі області Решетняк назвав «жестом доброї волі» з боку Росії. У цьому пості він теж вказував місцерозташування українських військ, але вже без координат та мапи.

«Росіяни зробили жест доброї волі, відійшли від Харкова, а укри нагнітають обстановку, пруть до кордону. І місцеві жителі це підтверджують, люди з Циркунів говорили, що пройшла колона бронетехніки близько 50 одиниць, йдуть на Росію, прут на пролом не дивлячись, навіть цивільні авто, які люди насилу зберегли від обстрілів, таранять не об’їжджаючи, горе-вояки. І я буду дуже радий, якщо ця інформація буде корисною для нашої спільної справи, а 50 шматків металобрухту потім стануть у нагоді нашим людям для відновлення своїх будинків!», — написав викладач.

Більше нічого він запостити не встиг, бо дописи були публічними і потрапили на очі правоохоронцям. Доцента затримали і судили за шпигунство та злочин проти основ національної безпеки. Ці злочини передбачають досить серйозне покарання — до 15 років ув’язнення. Але натомість викладач університету відбувся двома роками умовно. Київський районний суд зважив на те, що Решетняк визнав свою провину та уклав угоду з прокурором Василем Пановим.

KHARKIV Today раніше писав, що означає угода зі слідством і чому суди часто відпускають на волю зрадників, які стали коригувальниками після 24 лютого 2022 року.

Джерело