Харківський фронт. Що відбувалося 19 червня

Фото: Сергій Козлов. Окупанти продовжують обстріли позицій ВСУ на півночі і півдні області.

Протягом дня продовжувалися артилерійські дуелі на півночі і півдні Харківщини, фронт суттєво не змінився.

19 червня окупанти продовжували накопичувати ресурси і сили на Харківському напрямку. На півночі, у районі Дергачів, Руських Тишків, а також на півдні йшли обопільні артобстріли. На північному сході без змін: продовжуються намагання штурмувати Рубіжне із бажанням виходу в район Шестакового-Перемоги, Байрака і Старого Салтова (колишній Вовчанський район).

92-а механізована бригада ім. Сірка атакувала сили противника в районі населеного пункту Граково (між Чугуєвом і Чкаловським), вразила техніку російської армії. У той же час окупанти, передчуваючи загрозу для своїх позицій тут, перекинула кілька десятків одиниць важкої техніки з Куп’янська до Шевченкового.

На півдні Харківщини армія загарбників знову намагалася атакувати населений пункт Долина по напрямку до Слов’янська, була змушена відкотитися назад після вдалих дій ВСУ. Ізюмський район залишається найгарячішою точкою фронту на Харківщині.

Є інформація, що харківські захисники були задіяні в удачному нанесенні ударів ракетами по Скадовську (Херсонська область). Тут дві ракети влучили по великому логістичному хабу окупантів.

Нагадаємо, Харківський фронт наразі називають одним із головних напрямків росйської війни. Окупанти накопичили близько 10 батальйонних груп (від 600 до 800 солдатів) саме довкола Харкова, резерви знаходяться у Бєлгороді. Крім того, у Шебекіному розгорнуто додатковий мобільний госпіталь на випадок великої кількості поранених. Останній тиждень окупанти займалися логістикою і накопиченням своїх сил, не полишали спроб прорвати оборону ВСУ на підступах до Харкова.

Нагадаємо, напередодні Руську Лозову було обстріляно фосфорними бомбами. На півнночі і північному сході в результаті перегрупування і підтягування резервів, за різною інформацією, зібрано від 7 до 10 батальйонних груп (одна налічує 600-800 чоловік) зі складу 200-ї, 25-ї, 138-ї окремих бригад РФ, а також 113-ї сепаратистської мотострілецької бригади, створеної на окупованому Донбасі.

ПРО ЩО ГОВОРИЛИ У ГЕНШТАБІ

На Харківському напрямку ворог інтенсивно обстрілював позиції українських військ зі ствольної та реактивної артилерії. Про це у вечірньому зведенні 19 червня повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. 

«Противник провів розвідку боєм в районі населеного пункту Рубіжне (колишній Вовчанський, укрупнений Чугуївський район), успіху не мав», — розповіли там.

Захисники поінформували, що на Слов’янському напрямку росіяни активних дій не проводили.

«Основні зусилля ворог зосереджує на накопиченні ресурсів з метою здійснення подальшого наступу у напрямку міста Слов’янськ. Ворог обстрілював позиції наших військ та вів повітряну розвідку безпілотним літальним апаратом «Орлан-10», — зазначили у генштабі ЗСУ.

Джерело