Харківський фронт. Що відбувалося 18 червня

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today. Окупанти нарощують сили на півночі і північному сході, посилюють логістику і готуються до поновлення наступу.

Для продовження наступу на Харківському напрямку (без урахування Балаклійсько-Ізюмського угрупування) російська армія накопичила до 10 батальйонних груп.

Станом на вечір 18 червня суттєвих змін на Харківському напрямку не відбулось. Окупанти продовжують нарощувати живу силу і ресурси, зокрема робили це в Липцях (Харківський район). 

В окупованих селах і містечках на північ і північний схід від Харкова ворог провдить посилене патрулювання, перевіряючи документи у всіх мешканців, які пересуваються вулицями. Крім того, часто вимагають показати контент на телефонах. Крім того, у кількох містах, зокрема у Вовчанську та Шевченковому, дуже щільно глушать зв’язок, забороняють людям ходити на висоти, де можна зловити прийом мобільної мережі. Таким чином, окупанти побоюються, що українці передають інформацію про дислокацію сил російських загарбників на підконтрольну Україні територію. 

Продовжуються бої в районі населених пунктів Рубіжне, Тернова, Веселе, Руські Тишки, Борщова.

Північ Харкіщини, а саме Руську Лозову, за нашою інформацією, було обстріляно фосфорними бомбами.

На півнночі і північному сході в результаті перегрупування і підтягування резервів, за різною інформацією, зібрано від 7 до 10 батальйонних груп (одна налічує 600-800 чоловік) зі складу 200-ї, 25-ї, 138-ї окремих бригад РФ, а також 113-ї сепаратистської мотострілецької бригади, створеної на окупованому Донбасі.

На Ізюмському напрямку окупанти продовжують наступ своїм лівим флангом по трасі М-03 у напрямку Слов’янська, правий фланг стримується силами ЗСУ для недопущення просування на Барвінкове.

Нагадаємо, наприкінці минулого тижня ЗСУ втратили контроль над двома населеними пунктами на Вовчанському напрямку, Ізбицьким та Варварівкою. Тоді під час боїв були захоплені у полон два колишніх американських військових із складу Інтернаціонального легіону. Окупанти намагаються перерізати трасу Харків-Старий Салтів, щоб ЗСУ не створювали загрози вовчанському угрупуванню окупантів.

17 червня ворог намагався за допомогю кількох диверсійно-розвідувальних груп прорвати оборону в напрямку Харкова в районах Дементіївки (колишній Дергачівський, укрупнений Харківський район), Рубіжного (колишній Вовчанський, укрупнений Чугуївський район) та П’ятихаток.

ЩО ГОВОРИЛИ У ГЕНШТАБІ

За даними Генштабу ЗСУ, на Слобожанському напрямку противник утримує оборону зайнятих раніше рубежів, застосовує наявні засоби вогневого ураження.

На Харківському напрямку ворог здійснював артилерійські обстріли в районах населених пунктів Дементіївка, Печеніги, Коробочкіне, Байрак, Верхній Салтів, Харків, Капітолівка та Циркуни.

На Слов’янському напрямку противник застосував міномети, ствольну артилерію та реактивні системи залпового вогню в районах населених пунктів Грушуваха, Долина, Моросівка, Пришиб та Чепіль. Намагається створити сприятливі умови для продовження наступальних дій на напрямку Ізюм – Слов’янськ.

Джерело