Харків отримає мільярд гривень субвенції на відновлення

Фото: Харківська міська рада Це запозичені кошти.

Гроші підуть на відновлення та модернізацію пошкоджених під час війни комунальних підприємств.

Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на відновлення об’єктів критичної інфраструктури в межах спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) проєкту «Розвиток міської інфраструктури — 2» затвердив Кабінет міністрів. Відповідний проєкт постанови уряд схвалив на засіданні 15 листопада.

«Наразі серед першочергових завдань уряду є якнайшвидше відновлення критичної інфраструктури в областях, які постраждали у результаті російської агресії. Ухвалене сьогодні рішення дозволить громадам відновити та модернізувати пошкоджені об’єкти, зокрема підприємств водопостачання, водовідведення, теплопостачання та поводження з відходами. Це своєю чергою сприятиме наданню споживачам якісних житлово-комунальних послуг», — пояснив в.о. міністра розвитку громад та територій Василь Лозинський.

Проєкт постанови передбачає розподіл понад 1,66 мільярда гривень субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у межах проєкту «Розвиток міської інфраструктури — 2». Це кредитні кошти від міжнародних донорів.

«Джерелом формування субвенції є кошти позики, залучені Україною від Міжнародного банку реконструкції та розвитку відповідно до угоди про позику. Головним розпорядником субвенції є Мінрегіон. Розпорядниками/одержувачами субвенції за місцевими бюджетами (кінцевими бенефіціарами) є підприємства, установи та організації комунальної форми власності, визначені рішенням відповідної місцевої ради або військової адміністрації (у разі її утворення) про такий бюджет згідно із законодавством», — вказано в документі.

Згідно з розподілу субвенції, до бюджету Харківської міської територіальної громади спрямують найбільшу суму — 1, 14 мільярда гривень.

До війни кошти Харків збирався витратити на реконструкцію каналізаційних очисних споруд та лінії обробки мулу і будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів з системою збору полігонного газу та виробництва електричної енергії в місті Дергачі. 

Нагадаємо, близько 16:00 15 листопада окупанти вдарили по обʼєктам критичної інфраструктури у Харкові та області. Зникло світло. Вранці 16 листопада більша частина Харківської області вже була з електроенергією.

Джерело