«Харківміськгаз» інтегрують до «Нафтогазу»: офіційна позиція

Фото: KHARKIV Today. Усі споживачі газа Харкова та області перейдуть до державної компанії "Нафтогаз України".

На пакет акцій компанії «Харківмісьгаз» був накладений арешт, тепер тут новий менеджмент і державне управління.

У компанії «Газмережі» прокоментували обшуки та звинувачення у «рейдерському захваті» компанії «Харківміськгаз». Слідчі дії проходили в рамках кримінальних проваджень та арешту пакетів акцій АТ «Харківміськгаз». Обидві справи датуються травнем 2022 року і пов’язані з рішенням Кабміну про передачу в управління Групі Нафтогаз підприємств, на які накладено арешт.

«Захист інтересів споживачів та забезпечення стабільного енергетичного фронту в умовах війни – пріоритети діяльності Групи Нафтогаз. Налагоджене та безперебійне постачання газу в оселі українців, лікарні, школи, дитсадки, лікарні, промислові підприємства та на інші об’єкти є критично важливим фактором національної безпеки та соціальної стабільності України», — говорять в «Газмережі».

Компанія «Чорноморнафтогаз», яка входить у Групу Нафтогаз, ухвалила рішення  щодо корпоративних питань, зокрема менеджменту.

«Щоб забезпечити захист жителів Харкова та Кривого Рогу, Група Нафтогаз інтегрує до своєї структури АТ «Харківміськгаз» з подальшим закріпленням напрямку розподілу газу за контрольованою на 100% державним НАК «Нафтогаз України» і спеціально створеною для цього ТОВ «Газорозподільні мережі» (Газмережі). Інтеграція відбувається у плановому режимі та з дотриманням  усіх вимог законодавства»,- йдеться в офіційному повідомленні.

Таким чином «Нафтогаз» планує мінімізувати понаднормові витрати газу та покращити рівень обслуговування споживачів. Аналогічну процедуру зараз проходить компанія «Харківгаз», яка була інтегрована до державного управління на початку 2023 року.

Нагадаємо, наприкінці травня 2022 року за клопотанням ДБР суд передав до управління АРМА заарештовані приватні корпоративні права на 26 обласних та міських операторів газорозподільних систем.  Підставою для такого рішення стала справа Державного бюро розслідувань щодо стягнення орендної плати з облгазів за право користування газовими мережами. Збитки держави оцінили в майже 1,5 млрд грн.

«Харківгаз» і «Харківсміськгаз» були серед 26 компаній, які передали Агентству з управління та менеджменту активів (АРМА). У вересні ексголова правління «Нафтогазу» підтвердив, що рішення про передачу облгазів в управління НАК було ухвалене, але не реалізоване через спротив РГК.

Оператори розподілу газу АТ «Харківгаз» та АТ «Харківміськгаз» входили в групу «Регіональна газова компанія», яку пов’язують з Дмитром Фірташем. Група розподіляла близько 70% газу по всій країні. Оператори газорозподільчих мереж (ГРМ) або так звані облгази розподіляють газ, обслуговують труби, усувають аварії та забезпечують необхідний тиск у мережах. Таких компаній на всю Україну 43. Це природна монополія, пише «ЕП».

Джерело