Харківська обласна рада не буде переіменовувати театр ім. Пушкіна

Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Депутатські комісії не підтримали рішення.

Харківський академічний драматичний театр залишиться з Пушкіним у назві.

Комісії Харківської обласної ради з питань спільної власності та молодіжної політики, культури, спорту та туризму не підтримали перейменування театру. Про це повідомила режисерка театру Ольга Турутя-Прасолова на своїй сторінці у Facebook. Раніше вона надіслала в обласну раду листа, у якому просила від імені колективу назвати театр на честь українського письменника і драматурга Григорія Квітки-Основ’яненка. Але депутати вирішили не змінювати російського літератора на українського.

Лист депутатів до режисерки. Фото: Ольга Турутя-Прасолова

«Взяти відповідальність на себе чи перечекати? А раптом Україна тут ненадовго і скоро прийдуть «наши» а «пушкін наше всьо»… Саме так зара звучать ці відповіді і відмови на папері. Оці перекидання з рук в руки. Не можете вирішити за кого ви, під час того як росія обстрілює нашу державу? То ось вам відповідь — ви вже визначились. Боротьба триває за нашу землю — на фронті. За культуру — в тилу», — написала Турутя-Прасолова.

Перейменування театру російської драми ім. Пушкіна розглядали на сесії обласної ради 20 вересня. На розгляд поставили одразу дві пропозиції. У першій пропонувалося викреслити слово «російський» з назви, у другій — і «російський», і «імені Пушкіна». Обидві пропозиції не набрали достатньої кількості голосів. Голова обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко тоді пообіцяла, що питання допрацюють та знову винесуть на сесію. 

Джерело