Хроніки незламного Харкова. Обстріли посилились, генерали приїхали на передову

Фото: Сергей Козлов/KHARKIV Today Людей просять залишатися в сховищах, навіть якщо немає повітряної тривоги.

Закінчується 49-й день героїчного спротиву залізобетонного Харкова. У місті із самого початку тижня — дуже гаряче. Щодня від обстрілів гинуть люди. Втім, Збройні сили сьогодні порадували успіхами. 

День у Харкові видався  неспокійним. Російські окупанти гатять із артилерії по усіх районах міста. Обстрілювали Північну Салтівку, селище Жуковського, ХТЗ, 602-й мікрорайон. Ситуація стала стала настільки непередбачуваною, що в Департаменті цивільного захисту населення радять містянам взагалі за можливості не полишати укриття. Найстрашніше, що кожного дня в Харкові та області гинуть та отримують поранення діти. Сьогодні померла 16-річна дівчина з міста Барвінкове, у Немишлянському районі отримав поранення 17-річний підліток. Усього за день загинуло четверо харків’ян, 10 поранені. 

У Харкові зруйновано майже 2000 будинків. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

Якимось фантастичним чином, попри постійні обстріли, дощ та негоду, коммунальники продовжують робити свою роботу. У прифронтовому Харкові жителі більш як 3300 будинків мають гарячу воду, з міста вивозиться сміття, а в центрі зеленбудівці метуть доріжки в парках та готуються висаджувати квіти і дерева в клумбах. Подекуди харків’яни питають: а чи треба зараз витрачатися на квіточки і наражати працівників комунальних підприємств на небезпеку, виводячи їх на роботу просто неба? Думки з цього приводу розділилися.

Воєнний Харків, загалом — то місто контрастів. В деяких районах працюють кав’ярні, їздять автомобілі — вчора у центрі навіть увімкнули світлофори, бо було вже забагато ДТП. Інші вражають масштабом руйнувань — переказуючи класика, можна сказати, що не кожен волонтер наважиться доїхати до середини Північної Салтівки. Міський голова закликав мешканців районів перебратися в метро — як виявилося, в Харкові це єдиний надійний прихисток від обстрілів.

Харків’ян закликають перебратися в метро. Фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today

На півдні області, в Ізюмі, контрастів, на жаль, немає. Там все дуже погано. Місто повністю окуповане рашистами, 15 тисяч мешканців, які там залишились, голодують. Немає води, немає зв’язку. Ізюм — наш власний слобожанський Маріуполь, на 80% зруйнований орками. Омбудсмен Людмила Денісова звернулася до Червоного Хреста з проханням негайно організувати гуманітарний коридор. 

Із Лозової та Барвінкового влада наполегливо просить евакуюватися — там невдовзі можуть розгорнутися бойові дії.

«Звичайно, ми б хотіли провести евакуацію із Липців, Циркунів, але російський ворог нам не погоджує “зелених” коридорів», — заявив голова обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. 

Тим часом військові почали обережно говорити про певні успіхи. Олег Синєгубов натякнув, що ЗСУ здобули невеличкі перемоги на Дергачівському та Роганському напрямку, але це поки що секрет. 

Добрий знак — візит на харківський фронт відразу трьох начальників з Генштабу. Сьогодні на передову оборонців Харкова завітали командувач Сухопутними військами генерал-полковник  Олександр Сирський, командувач Нацгвардії України генерал-лейтенант Юрій Лебідь та заступник Головнокомандувача ЗСУ генерал-лейтенант Євген Мойсюк.

Генерал-лейтенант Євген Мойсюк на передовій. Фото: АрміяІнформ

Просто так генерали під час війни не подорожують, тож будемо сподіватися, що окуповані території Харківщини скоро будуть звільнені.

Тим часом мобільні сили ЗСУ працюють. Хлопці збили сьогодні два російських винищувачі — Су-34 и Су-30. 

Віримо в ЗСУ. Все буде Україна!

Джерело