Як аграріям Харківщини отримати дозвіл на звільнення від податків

Ілюстративне фото: Сергій Козлов/KHARKIV Today Потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування.

В Україні набрав чинності закон, який звільняє аграріїв і власників землі від сплати податків, якщо ці земельні ділянки заміновані, забруднені або розташовані на окупованій території чи там, де тривають активні бойові дії.

Щоб не сплачувати податки, потрібно звернутися до органів місцевого самоврядування. Про це повідомили у Харківській обласній військовій адміністрації.

«Надано можливість отримання відповідних податкових пільг через рішення органів місцевого самоврядування. Для цього до них мають звернутись платники податків із відповідною заявою, в межах якої вони мають вказати кадастрові номери таких ділянок», — розповів заступник голови ХОВА Євген Іванов.

Нагадаємо, депутати Верховної Ради України ухвалили закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від cплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» №7632 11 квітня. Потім закон підписав президент. Чинності закон набув 6 травня.

На сайті Верховної Ради України зазначено, що в ухваленому законі передбачена можливість застосування наказу Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року №309 для того, щоб визначити список територій, де ведуться або велися бойові дії, чи які є тимчасово окупованими.

Окрім звільнення від сплати податку за заміновані угіддя, в законі передбачений механізм надання пільг для зруйнованого нерухомого майна або майна, яке потребує капремонту, пошкодженого чи знищеного через війну.

Як зазначив заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Євген Іванов, ухвалений закон дуже важливий для Харківщини, оскільки територія регіону щільно замінована. Станом на сьогодні у Харківській області потенційно замінованими вважаються близько 572 000 гектарів сільгоспугідь.

«Дякую усім причетним народним депутатам за підтримку цього закону. Для Харківщини він надважливий, адже велика частина агропромислових підприємств не можуть повноцінно працювати через велику кількість вибухонебезпечних предметів», — сказав Євген Іванов.

Нагадаємо, у Балаклійській громаді заборонили проводити сільгоспроботи на територіях, які ще не обстежували піротехнічні підрозділи, оскільки це високий ризик для життя.

Джерело