Життя не буде: на окупованій частині Харківщини нікому готувати міста до зими

Фото: соцмережі Опалювальний сезон у захоплених населених пунктах навряд чи розпочнеться.

Мешканці Ізюму, Балаклії та інших окупованих селищ і сіл шукають будь-яку можливість виїзати на підконтрольну Україні територію.  

Про ситуацію на окупованій частині укрупненого Ізюмського району, яку росіяни позбавили нормальних умов життя, розповів голова Ізюмської районної військової адміністрації Степан Масельський в ефірі національних телеканалів 4 серпня.

«15 000 в Ізюмі вже немає населення, люди виїжджають, люди тікають від того режиму, який хочуть навʼязати їм окупанти. Тим більше, нормальних умов, як в Ізюмі, так і в Балаклії та інших окупованих селах, селищах на сьогоднішній день немає. І люди, як тільки зʼявляється можливість, масово виїжджають із населених пунктів, із окупованих територій. Небезпечно, обмаль коридорів. Є дві можливості — це через Росію, країни Балтії, Польщу і повертаються в Україну і є один коридор, він один раз на тиждень працює, де можуть перейти діти, жінки і чоловіки старше 65 років. От такі можливості на сьогоднішній день. Якби були більш можливі коридори, про які ми просимо і благаємо, то в тих населених пунктах людей зовсім не залишилося б. Тому що відсутнє медичне обслуговування, не будуть працювати школи, а якщо будуть, то там те, що окупанти хочуть навʼязати. Вчителів немає. Ці території для нормального життя не придатні», — пояснив він. 

Раніше повідомляли: Міністр про ймовірну евакуацію з Харківщини. Рішення треба приймати вчасно

За словами Масельського, навряд чи можна сподіватися на опалювальний сезон у захоплених населених пунктах. 

«Це з розряду фантастики, ніхто нічого не готує. Якщо говорити про Ізюм, то зруйновані котельні, зруйновані газопроводи, практично немає, повністю не забезпечене електропостачання. Про який можна говорити опалювальний сезон, якщо місто без газу на сьогоднішній день і без стабільного електропостачання?», — повідомив голова Ізюмської районної військової адміністрації.

Люди запасаються дровами в окупованому Ізюмі. Фото: соцмережі

В Ізюмі та Балаклії немає стабільного водопостачання. Окупанти навіть просять не поливати рослини, хоча насправді це означає просто економити воду. 

«Питну воду [постачають — ред.] з перебоями і то не в усьому місті (Ізюмі). І постійно, якщо взяти такі в нас на Ізюмщині два великих міста — це Ізюм і Балаклія, це постійні перебої з водою, по три, по чотири дні на тиждень немає води», — зазначив Масельський.               

Джерело