Комуналка харків’ян зависла у «Мегабанку»: що робити

Правління фінустанови пропонує звертатися до Фонду гарантування вкладів.

Нацбанк України визнав харківський банк неплатоспроможним та запровадив тимчасову адміністрацію.

Майже тридцять мільйонів гривень харків’ян зависли у «Мегабанку». Це гроші, які люди перевели третього червня — у день, коли НБУ ухвалив рішення. До цього всі платежі, запевняють у правлінні банку, було перераховано комунальним підприємствам. Хто і коли поверне гроші за останній день, має вирішити Фонд гарантування вкладів фізосіб.

«Всі кошти були спрямовані та перераховані. Залишилося 30 мільйонів за день, коли банк був названий неплатоспроможним. Механізм повернення коштів — фонд протягом місяця визначиться, як проводитиметься ліквідація вкладів. Це питання до фонду», — повідомив голова правління АТ «Мегабанк» Олександр Лащенко.

У банку заявляють, що НБУ «кошмарив» їх майже півроку, не давав можливості перекредитування. А після 24 лютого, коли розпочалася російська війна, від банку вимагали документи з відділень, які перебувають в окупації. Водночас керівництво НБУ евакуювалося на захід України і нібито не хотіло приїжджати до Харкова для перевірки банку.

Засновник банку, депутат Харківської облради Віктор Суботін добиватиметься скасування рішення НБУ щодо визнання банку неплатоспроможним. Окрім комуналки харків’ян та вкладників, на рахунках «Мегабанку» залишилося близько 1,5 мільярда гривень підприємства «Українські енергетичні машини», до складу яких входять «Турбоатом» та «Електроважмаш».

Тим часом Фонд гарантування вкладів запровадив тимчасову адміністрацію у банк, отримав доступ до систем «Мегабанку» та встановив контроль над банком. Про це 8 червня повідомили у Фонді гарантування вкладів. Наразі харківському банку, який НБУ визнав неплатоспроможним, шукають потенційних інвесторів.

Нагадаємо, НБУ визнав «Мегабанк» неплатоспроможним. Більшість харків’ян оплачують комунальні послуги через «Мегабанк», зокрема пункти прийому платежів працюють у метро. Раніше «Харківенергозбут» рекомендував не оплачувати рахунки за електрику через «Мегабанк», оскільки він несвоєчасно перераховує отримані від споживачів гроші. Також гроші споживачів від «Мегабанку» не отримувало Первомайське комунальне підприємство «Тепломережі».

Джерело