Мовну політику Терехова український науковець назвав сепаратизмом

Фото: KHARKIV Today. Політична риторика Харківського міського голови є виправданням і продовженням колоніалізму, вважає вчений.

Мовознавець Юрій Шевчук упевнений, що відмова Ігоря Терехова перейти на державну мову нехтує і зневажає містян, які говорять українською, до того ж протиставляє Харків решті України.

«Це колоніальна риторика проклятого кола: ми не будемо щось робити, тому що інакше ми порушуємо стан речей, який склався на Землі. Зараз нас закликають з Москви змиритися зі станом речей, який склався на Землі. Зараз Ігор Терехов…  повторює майже без змін цю кремлівську мему. «Не чіпайте, бо це так склалося». А чому «склалося»? Чому це безособова конструкція? Ніби там підмета немає. Нічого само собою не складається. Це склали. У Харкові це склали! Як і в решті, більш зрусифікованих частинах України, це склали роки і десятиліття безперервних брутальних переслідувань українства, разом з геноцидним знищенням носіїв української мови», — каже викладач української мови у Колумбійському та Єльському університетах в інтерв’ю «МедіаПорту».

Раніше повідомляли: Вхопився за язик. Чому мер Харкова Ігор Терехов тримається за російську

«І Терехов, який, очевидно, є великим патріотом Харкова, хай би він почав з того, щоб вивчив історію міста. І усвідомив, що саме в Харкові проводилися показові судилища над світочами української інтеліґенції — так званий Процес Спілки визволення україни, цілком сфабрикований, який вів до фізичного знищення носіїв української культури і української мови. Спитайте у Терехова, як він збирається взагалі деколонізувати Україну? Чи він взагалі не збирається? Чи він в той спосіб намагається законсервувати те, що зробив російський імперіалізм у Харкові та в усій Україні? Тому що така політична риторика є виправданням колоніалізму, є її продовженням».

Терехов шкодить своїми висловлюваннями про «східноукраїнську» або «слобожанську» мову. 

«Насамперед він завдає шкоду самому собі, бо він говорить як абсолютний профан. Ніякої слобожанської мови немає. Це риторика абсолютно у руслі кремлівської риторики про якийсь окремий народ Донбасу, Луганщини чи Донеччини. Це сепаратизм, тільки мовний, який немає ніякого наукового підґрунтя, і його потрібно викривати. Тому що мовний сепаратизм веде до сепаратизму політичного, і це теж виправдання того, що людина не є коґнітивно спроможною. Її коґнітивні здібності не поширюються на те, щоб опанувати мову, яка б його леґітимізувала як політика», — вважає Юрій Шевчук.

«Не чіпайте питання мови, і так повно проблем, це нас розділяє». 

«Це надзвичайно стара російська імперська риторика… Так говорять колонізатори і імперці. Якщо хтось так говорить, знає він це чи ні, має намір чи ні, він говорить так, як імперець і колонізатор. Українська мова об’єднує. Російська мова поділяє. І чим менше буде російської мови, тим єдиніші ми будемо, більш консолідовані, а не поділені. Тим ми будемо більше захищені від підслуховування, інформаційної агресії і так далі, адже мова має захисну функцію», — впевнений мовознавець.

Панівне становище російської певною мірою сприяло тому, що РФ сунула саме до Харкова. 

«Абсолютно. І це вічна присутність російщини в Україні. У всіх її безкінечних формах — завжди пропонувала росіянам ідею, що «це наші люди, вони однакові з нами, вони там бідолашні і їх пригнічують». Тобто це давало відправну точку для побудови абсолютно немислимих мітологічних тверджень про єдиний народ і так далі». 

…. Те, що Харків має ганебну, дуже давню історію інституційної украінофобії, Кернес, Добкін, скандальне зруйнування меморіальної дошки всесвітньо відомого Юрія Шевельова, який народився і любив Харків до останнього свого подиху, — все це свідчення того, що у Харкові ще багато роботи для деколонізації, — каже Юрій Шевчук. 

Нагадаємо, мовний омбудсмен вважає, що Ігор Терехов, використовуючи недержавну мову, обмежує права тих мешканців Харкова, які не володіють іноземними мовами. А під час війни загроза українській прирівнються до загрози національній безпеці. 8 лютого має відбутися судове засідання. Ігор Терехов оскаржуватиме адміністративний штраф за любов до російської.

Раніше KHARKIV Today писав, чому Ігор Терехов тримається за російську. У Харкові систематично порушується мовне законодавство. Комунальна газета за гроші платників податків «Харьковские известия» досі видається російською, цією ж мовою користуються чиновники, але головний приклад порушення закону подає міський голова Ігор Терехов. В своїй риториці він посилається на начебто 80% харків’ян, які розмовляють російською.

Джерело