На відновлення Харкова потрібно до трьох років — Терехов

Фото: KHARKIV Today. У Харкові обіцяють збудувати житлові мікрорайони.

Відбудовувати Харків розпочнуть відразу після перемоги.

На відновлення міста знадобиться від двох до трьох років, все залежатиме від фінансової підтримки міжнародних партнерів. Про це розповів зарубіжним журналістам міський голова Ігор Терехов.

«План відновлення Харкова створюється під безперервним обстрілом російських окупантів. Я хочу, щоб ми приступили до його реалізації відразу після перемоги. Ми можемо за два-три роки відновити все. Я впевнений, що ми створимо ідеальне місто майбутнього», — сказав Терехов.

На сьогоднішній день у Харкові внаслідок обстрілів зруйновано 25% житлового фонду — адміністративні будівлі, школи, лікарні, дитячі садки, об’єкти інфраструктури. Не виключено, що межі міста зміняться, на нових територіях зводитимуть житлові мікрорайони, які будуть з’єднані між собою дорожніми артеріями, кожен мікрорайон відрізнятиметься один від одного.
 
Архітектор Норман Фостер пообіцяв залучити до відновлення Харкова професорів Гарварда та Оксфорда, світових та українських фахівців. З харківськими архітекторами він заздалегідь обговорив план відновлення.

«Мої зусилля зводяться до того, щоб об’єднати найкращі уми, які займаються питаннями розвитку міст та їх побудовою, з найкращими умами України. У мене відбулася зустріч із представниками школи архітектури у Харкові. Ми створили низку робочих груп, які об’єднують багатьох людей та організацій, які працюють із місцевою спільнотою, щоб зрозуміти, як жителі міста бачать його майбутнє. Ці групи починають інтенсивно працювати над поставленими завданнями», — сказав Фостер.

Як писав KHARKIV Today, раніше Ігор Терехов заявив, що після війни у Харкові створюватимуть новий архітектурний простір, але із збереженням старих традицій — без «коробок», оскільки кожен мікрорайон повинен відрізнятись один від одного.

У Харкові планують звести сучасні та безпечні будівлі, бомбосховища, багаторівневі розв’язки, велодоріжки та нові зони відпочинку, парки і сквери, сіті-центр європейського рівня, індустріальні та високотехнологічні парки.

Джерело