Надзвичайний стан запровадять на всій території України. Що це означає

Фото: KHARKIV Today. За словами секретаря РНБО, запровадження надзвичайного стану майже ніяк не позначиться на житті українців.

Таке рішення було ухвалено на засіданні Ради національної безпеки та оборони України. Його має підтримати Верховна Рада протягом 48 годин.

Про це після засідання РНБО повідомив його секретар Олексій Данілов. Йдеться про запровадження режиму надзвичайного стану у всіх областях, крім Луганської та Донецької, де діє особливий режим.

«Рішення було прийнято згідно з нашим законодавством. На всій території нашої країни, крім Донецької та Луганської областей, буде запроваджено надзвичайний стан, залежно від території, залежно від того, наскільки вважатимуть за доцільне проведення тих чи інших речей, які виписані згідно з нашим законодавством про режим надзвичайного стану. Обласні комісії, до яких входитимуть усі представники органів державної та місцевої влади, прийматимуть ті чи інші рішення», — сказав Данілов.

Що можуть ввести на період надзвичайного стану:

1. Посилення охорони громадського порядку та об’єктів, які забезпечують життєдіяльність населення та народного господарства.

2. Обмеження певного руху, додатковий огляд транспорту.

3. Перевірка документів у жителів.

4. Перебування на прикордонній території вночі.

5. Вихід на будь-яких плавзасобах із пунктів базування.

За словами Данілова, обмеження під час надзвичайного стану будуть превентивними, особливо не позначаться на житті українців.

«Щоб у країні зберігався спокій для того, щоб працювала наша економіка, працювала наша країна», — сказав Данілов.

Вводити комендантську годину в будь-якому регіоні можуть за рішенням місцевого штабу в разі потреби.

«Залежно від ситуації штаб може приймати ті чи інші рішення. Ще раз наголошую: за потреби. Ніхто не буде когось «кошмарити», цього не буде. Але забезпечити безпеку в разі потреби — це наш обов’язок, це наше завдання» , — каже секретар РНБО.

Поки про введення воєнного стану не йдеться, але у разі потреби це рішення буде прийнято миттєво.

Нагадаємо, 21 лютого Путін під час засідання Ради федерації порушив питання про визнання самопроголошених республік «Л/ДНР», як того просили ватажки новоутворень. 22 лютого Держдума РФ одноголосно підтримала це рішення, а Путін підписав указ про дружбу із «незалежними республіками». На Донбас відкрито зайшла російська армія.

На даний момент на кордоні Харківської області з РФ стоять близько 20 тисяч військових російської армії. За словами начальника УСБУ у Харківській області Романа Дудіна, ще минулого тижня їх було близько 13 000.

Джерело