НБУ визнав харківський «Мегабанк» неплатоспроможним

Фото: соцсети. Більшість харків'ян сплачує комунальні послуги через "Мегабанк".

За даними Нацбанку, «Мегабанк» систематично кредитував пов’язаних із ним осіб.

Правління Національного банку України ухвалило рішення про віднесення АТ «Мегабанк» до категорії неплатоспроможних. Це пов’язано з тим, що банк не привів своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства, зокрема нормативно-правових актів НБУ, після того, як його віднесли до категорії проблемних та не усунув порушення нормативно-правових актів України протягом певного регулятором терміну. Про це 3 червня повідомили у Національному банку України.

«Проблеми у діяльності банку не були спричинені запровадженням воєнного стану. Вони почалися задовго до початку війни. 3 лютого 2022 року правління НБУ, керуючись статтею 75 закону про банки і банківську діяльність, ухвалило рішення віднести «Мегабанк» до категорії проблемних. Серед причин віднесення фінустанов до категорії проблемних називаються суттєві порушення вимог в частині оцінки кредитного ризику, систематичне кредитування пов’язаних осіб, значний обсяг непрофільних активів на балансі, а також невиконання плану докапіталізації/реструктуризації за результатами стрес-тесту 2021 року», — пояснили там.

У НБУ розповіли, що за результатами банківського нагляду за діяльністю АТ «Мегабанк» неодноразово звертали увагу керівництва банку та його акціонерів на наявність потенційних ризиків у діяльності банку.

«Згідно зі статтею 58 Закону України «Про банки та банківську діяльність» власники суттєвої участі в банку повинні вживати своєчасних заходів для запобігання настанню неплатоспроможності банку. Проте акціонери АТ «Мегабанк» не надали фінансову підтримку банку для своєчасного та в повному обсязі виконання зобов’язань перед клієнтами банку і проведення клієнтських платежів, про що свідчать численні скарги, які продовжували надходити до Національного банку України після віднесення банку до категорії проблемних”, — поінформував регулятор.

У НБУ додали, що частка фінустанови склала 0,46% чистих активів платоспроможних банків. Віднесення АТ «Мегабанк» до категорії неплатоспроможних жодним чином не впливає на стабільність банківського сектора України, який сьогодні є стійким і платоспроможним.

«З набранням чинності Закону України від 1 квітня 2022 року № 2180-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення стабільності системи гарантування вкладів фізичних осіб» кожен вкладник АТ «Мегабанк» отримає від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб відшкодування у повному розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані станом на кінець дня, що передує дню початку процедури виведення банку з ринку, крім випадків, передбачених ч.4 ст.26 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Загалом можлива сума виплат гарантованої суми вкладникам на 21 травня 2022 року становить 4 418,6 мільйона гривень», — повідомили там.

Нагадаємо, більшість харків’ян оплачують комунальні послуги через «Мегабанк», зокрема, пункти прийому платежів працюють у метро. Раніше «Харківенергозбут» рекомендував не сплачувати рахунки за електрику через «Мегабанк», оскільки він несвоєчасно перераховує отримані від споживачів гроші. Також гроші споживачів від «Мегабанку» не отримувало Первомайське комунальне підприємство «Тепломережі».

Джерело