Окупаційні патрулі їздять громадою у Харківській області

Иллюстративное фото: Боровской поссовет Борова залишається у повній окупації російської армії.

Місцевих жителів просять бути дуже обережними під час телефонних розмов.

На 25 квітня Борівська громада продовжує залишатися під контролем російських окупантів. У різних населених пунктах противник поводиться по-різному, тому ситуація на місцях відрізняється. Про це повідомили у Борівській селищній раді.

«На території громади перебуває значна кількість російських військових і ворожої техніки. Найбільше вона зосереджена у населених пунктах Підвисочанського, Першотравневого, Ізюмського, Чернещинського, Піско-Радьківського та частини Вищесолоненського старостинських округів. Бойові дії поки не ведуться, але чути вибухи та звуки», — розповіли місцеві чиновники.

В окупованій громаді відсутня електрика, немає водопостачання, зв’язку та інтернету. У частині населених пунктів немає газу.

Раніше повідомляли: Окупанти призначили колишнього міліціонера головним в Ізюмі

«Вчора було частково відновлено електропостачання в окремих районах Куп’янська та Ковшарівки, сьогодні співробітники РЕМ працюють на території Борівської громади. Місцеві жителі допомагають їм чим можуть», — пояснили у Борівській селищній раді.

Жителям окупованої громади іноді вдається знайти місця доступу до мобільного зв’язку і зв’язатися з рідними. Але у Держспецзв’язку застерігають, що такі дзвінки можуть прослуховуватися окупантами.

«Просимо жителів Борівської громади, які виїхали, але періодично виходять на зв’язок із рідними на окупованій території, попередити їх про небезпеку прослуховування телефонних дзвінків та зчитування смс. Технічна можливість це робити в окупантів є, тому у розмовах та листуваннях слід уникати будь-яких небезпечних тем, які можуть викликати підозру окупантів та колаборантів і привернути їхню увагу (дані про переміщення військових, дії зрадників та інше). Безпечніше говорити та переписуватись у месенджерах, але, на жаль, мобільний інтернет на території громади недоступний”, — поінформували місцеві чиновники.

Вони додали, незважаючи на всі труднощі, життя у громаді триває. Люди обробляють городи і сади, висаджують овочі. На полях зійшов горох, овес, ячмінь.

«Справжній героїзм виявляють працівники тваринництва. В екстремальних умовах вони доглядають худобу, годують її, вручну доять корів, поять телят», — розповіли у Борівській селищній раді.

Раніше повідомляли: Окупанти катують жителів Вовчанська у в’язниці на місці заводу

Там повідомили, що окупанти і колаборанти закликають фермерські господарства проводити посівну кампанію. Проте з огляду на те, що частина техніки розбита чи викрадена, без палива та з нестачею посівних матеріалів і добрив зробити це проблематично. До того ж, ніхто не гарантує сільгосппрацівникам безпеку від замінувань та під час обстрілів.

«Підприємців Борівської громади окупаційна влада змушує відновлювати діяльність. Двері в житло, офіси, магазини та гаражі тих підприємців, які виїхали з Борової, окупанти та колаборанти виламують, проводять там обшуки, грабують», — поділилися місцеві чиновники.

Вулицями їздять окупаційні патрулі. У Боровій і у селах працюють продуктові магазини. Продукти возять із Сватового і Куп’янська.

Раніше повідомляли: «Тут уже нічого немає». Противник позначає розграбовані будинки у Харківській області 

 «Переміщення місцевих жителів між населеними пунктами громади, а також за її межі у напрямку Куп’янська і Сватового поки що можливе, але окупанти повністю контролюють цей процес на блокпостах, перевіряють документи, проводять обшуки в автомобілях, з’ясовують мету поїздки тощо. За попередньою інформацією, в’їзд на територію громади з боку Куп’янська або Сватового дозволено місцевим жителям, які повертаються додому», — поінформували у Борівській громаді.

Як і раніше, загарбники не дають дозволу на ввезення української гуманітарної допомоги на територію громади і відмовляються надати зелені коридори для евакуації людей.

«Однак більшість жителів громади, які залишилися вдома, не втрачають віри у перемогу і підтримують один одного», — уточнили у Борівській селищній раді.

Джерело