Окупанти обстріляли ядерну установку в Харкові

Фото: И. Гирка Востаннє в "Джерело нейтронів" влучали ще у березні.

25 червня росіяни обстріляли ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів» у П’ятихатках.

Про це повідомляє Державної інспекції ядерного регулювання України. Постраждали будівлі промислового майданчика. Пошкоджено північну стіну прибудови прискорювача до експериментальної зали установки, вентиляційні канали  і трубу  основної будівлі установки, систему охолодження, корпуси дизель-генераторів системи аварійного електроживлення, обшивку основної будівлі установки. 

«Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки задля ідентифікації всіх ушкоджень, але цим роботам перешкоджає постійна небезпека нових обстрілів», — розповіли у пресслужбі Держатомрегулювання.

Ядерна установка переведена в глибокий підкритичний стан. Зовнішнє електропостачання на ній відсутнє. Загрози ядерного забруднення немає — у результаті виміру переносним дозиметром встановлено, що радіаційний фон в експериментальній залі будівлі знаходиться в межах норми.

 «Джерело нейтронів» обстрілюють від перших днів війни, але деякий час окупанти не завдавали ударів. Востаннє установку обстріляли 26 березня. 

Джерело